Erasmus Universiteit viert 100ste verjaardag

Prinses Beatrix eregast bij viering 100 jaar Erasmus Universiteit
Prinses Beatrix is vrijdag 8 november 2013 eregast bij de honderdste Dies Natalis van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Zij vervangt haar zoon koning Willem-Alexander die met koningin Máxima een iets vervroegd staatsbezoek aflegt aan Rusland.
De viering vindt plaats in Concert- en Congresgebouw de Doelen. De universiteit reikt bij deze gelegenheid acht eredoctoraten uit aan vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines die de EUR kent.

Op 8 november 1913 werd in de toenmalige Doelen de Nederlandsche Handels-Hoogeschool (NHH) opgericht, de eerste rechtsvoorganger van de EUR. Zestig jaar later, op 8 november 1973, vond wederom in de Doelen de officiële opening plaats van de Erasmus Universiteit Rotterdam, een samengaan van de Nederlandsche Economische Hoogeschool (de opvolger van de NHH) en de Medische Faculteit Rotterdam.

Destijds begonnen met 55 studenten voor de opleiding handelswetenschappen, provisorisch ondergebracht in twee lokalen van de toenmalige Beurs, telt de Erasmus Universiteit nu zo’n 25.000 studenten in 20 bachelor- en 50 masteropleidingen. Thema van het eeuwfeest is 100 jaar Impact, over de invloed en betekenis van de Erasmus Universiteit voor de samenleving en de ontwikkeling van de wetenschap.

Tevens vindt bij deze gelegenheid de rectoraatsoverdracht plaats: prof.dr. H. Schmidt draagt het rectoraat over aan prof.dr. H.A.P. Pols.

Bron: Erasmus Universiteit Rotterdam