Excelsior wil taboe rond homo-acceptatie in voetballerij wegnemen

Homo-acceptatie in het voetbal. Het blijft een van de grootste taboes die er bestaat in de voetballerij. In Kralingen probeert Excelsior echter op haar manier een verschil te maken.

In samenwerking met RADAR proberen zij de jeugd bewust te maken van het feit dat iedereen welkom is bij de club, en dat iemands geaardheid of afkomst hierbij geen verschil moet maken. Dit alles om dit soort onderwerpen op deze manier bespreekbaar te maken.

Marco van Lochem is een van de heren achter de actie. Hij is zelf hoofd jeugdopleiding in Kralingen, en vindt het niet meer dan normaal dat Excelsior op een positieve manier probeert bij te dragen aan een wereldwijd probleem. “Het is simpelweg een van de kernwaarden van onze club. Om gewoon respect te hebben voor iedereen ongeacht afkomst en geaardheid. Wij willen dat nog uitdrukkelijker uitdragen en willen daarom vooral met de jeugd dit bespreken om het taboe weg te nemen.”

Want een taboe, dat is er zeker. Wanneer je de vraag stelt hoe dit komt, krijg je veelal dezelfde antwoorden waarbij vooral de aanwezigheid van veel “macho’s” en het gedrag van fans wordt besproken. Maar bij Excelsior verwacht niemand dat er een probleem zal ontstaan wanneer hier iemand uit de kast zal komen. “Zodra dit gebeurt dan gaan we uiteraard wel even goed kijken hoe of wat, maar als ik zo de spelers om mij heen hoor, dan denk ik dat ze wijs en nuchter genoeg zijn om er op een goede manier mee om te gaan.”

Binnenkort stuurt Van Lochem namens Excelsior een brief de deur uit waarin ouders wordt gevraagd of hun kinderen met regenboogveters willen voetballen, om zodoende een statement te maken. Als het een succes blijkt te zijn dan bestaat de kans dat de proftak ook mee doet met het initiatief wat eerder in Engeland al met succes werd uitgevoerd bij topclubs als Arsenal en Manchester United. “Iemand moet de eerste zijn, of het zwarte schaap om het zo te zeggen. Ik vind het prima dat wij dat zijn, en ik hoop dat wij ons aandeel in deze strijd kunnen leveren.”, zo sluit Van Lochem af.