Series van OPEN Rotterdam/
Explainers

OPEN duikt regelmatig in Rotterdamse maatschappelijk relevante onderwerpen, sommige ingewikkelder dan andere. Daarom is het soms fijn om het stap voor stap uitgelegd te krijgen. Zoals in deze explainers.

Dít is het Rotterdamse asielbeleid

Hoeveel vluchtelingen zijn er in Rotterdam? Komt er een nieuw AZC? En wat krijgt een statushouder eigenlijk? Dat en meer vertelt OPEN Rotterdam je in deze explainer.

Dit is wat we tot nu toe weten over de nieuwe wijkraden

De huidige gebiedscommissies, wijkcomités en wijkraden gaan vanaf 2022 vervangen worden door 39 wijkraden. Deze wijkraden moeten ervoor zorgen dat inwoners van onze stad meer invloed krijgen op hun eigen wijk. Maar wat doet zo’n wijkraad nou eigenlijk en wat gaat dit betekenen?

15 jaar Rotterdamwet: Wat heeft de omstreden wet de stad opgeleverd?

In 2006 werd Rotterdamwet ingevoerd. Dankzij deze wet kunnen mensen met een bijstandsuitkering die korter dan zes jaar in Rotterdam wonen, in bepaalde wijken een woning worden geweigerd. OPEN Rotterdam doet samen met Vers Beton onderzoek naar de Rotterdamwet.

Miljoenen NOW-steun konden leegloop horecapersoneel niet voorkomen

De grootste Rotterdamse horeca-werkgevers verdeelden 8,5 miljoen aan NOW-steun in 2020, bedoeld om personeel aan te houden. Toch blijkt uit een rondgang van Vers Beton en OPEN Rotterdam dat veel horecamensen hun baan niet konden behouden. “Je kunt personeel nog steeds geen perspectief bieden.”

Migratie van Rotterdammers in de afgelopen 10 jaar

Vers Beton Redacteur Manon Dillen dook in de verhuiscijfers van het afgelopen decennium. Zijn de Rotterdammers van toen nog de inwoners van nu? De afgelopen 10 jaar vertrokken er zo’n 425.000 mensen uit de stad, blijkt uit cijfers van de gemeente en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Tegelijkertijd vestigden zich hier ongeveer 453.00 inwoners van buiten de stad. Per saldo kwamen en de afgelopen 10 jaar dus zo’n 28.000 nieuwe Rotterdammers bij. Dat is iets minder dan Amsterdam, en ongeveer gelijk aan de bevolkingsontwikkeling van Haarlem.

Goochelen met bouwcijfers; hoe wordt de Rotterdamse woningvoorraad opgebouwd?

Onderzoekers Inge Janse en Marianne Klerk van Vers Beton doken in de bouwcijfers van Rotterdam. Hoeveel woningen werden er in de afgelopen jaren gebouwd en voor wie? Als je naar de cijfers kijkt dan lijkt het wel of ermee gegoocheld is. In deze explainer video leggen wij 7 goocheltrucs aan je uit!

Gemeente verkoopt al zes jaar lang leegstaande panden; wat levert dat op voor de stad?

De afgelopen zes jaar verkocht de Rotterdamse gemeente honderden panden waar ze niets meer mee deed. Vers Beton en OPEN Rotterdam onderzochten welke leegstaande panden zoal verkocht zijn, aan wie en vooral: wat die uitverkoop precies heeft opgeleverd voor de stad.

dit is wat we tot nu toe weten over de nieuwe wijkraden

De huidige gebiedscommissies, wijkcomités en wijkraden gaan vanaf 2022 vervangen worden door 39 wijkraden. Deze wijkraden moeten ervoor zorgen dat inwoners van onze stad meer invloed krijgen op hun eigen wijk. Maar wat doet zo’n wijkraad nou eigenlijk en wat gaat dit betekenen?

Feyenoord City: doodvonnis of voltreffer?

Feyenoord staat op het punt bijna een half miljard euro uit te geven aan een nieuw voetbalstadion. Maar hoe gaan ze dat terugverdienen? Bram Logger legt uit hoe de businesscase van Feyenoord City in elkaar zit en wat de risico’s zijn van dit project.

Dít is het Rotterdamse asielbeleid…

Dit is wat we tot nu toe weten over de nieuwe w…

15 jaar Rotterdamwet: Wat heeft de omstreden we…

Miljoenen NOW-steun konden leegloop horecaperso…

Migratie van Rotterdammers in de afgelopen 10 j…

Goochelen met bouwcijfers; hoe wordt de Rotterd…

Gemeente verkoopt al zes jaar lang leegstaande …

dit is wat we tot nu toe weten over de nieuwe w…

Feyenoord City: doodvonnis of voltreffer?…