VIDEO | Extinction Rebellion eist nú actie na klimaatrapport VN, wat vinden Rotterdammers?

Maandagochtend presenteerde het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, een belangrijk klimaatrapport. In het rapport wordt gewaarschuwd dat alleen drastische maatregelen de opwarming van de aarde binnen de perken kan houden. Volgens klimaatactivist Nout van der Vaart laat het rapport daarmee zien dat het beleid van de komende tien jaar erg belangrijk gaat zijn.

Nout is aangesloten bij de Rotterdamse tak van de actiegroep Extinction Rebellion (XR), een organisatie die druk uitoefent op instanties om klimaatmaatregelen te nemen. Hij merkt dat hij ongeduldig wordt door rapporten als die van vandaag. “We lezen steeds meer over de verandering van het klimaat, maar zien die vertaling nog niet in beleidswijzigingen. Er wordt bijvoorbeeld nog steeds geïnvesteerd in fossiele brandstoffen en de haven stoot hier veel uit. Dus wanneer komt die beleidsverandering er?” Volgens hem is het belangrijk dat burgers laten zien dat het geduld op is. “De politiek moet dit als prioriteit gaan zien en het eerlijke verhaal vertellen.’’

Hoe kijken Rotterdammers aan tegen het klimaatrapport van het panel van de Verenigde Naties? Wij vroegen het voorbijgangers bij Blaak.

Klimaatdepressie
Voor sommigen kan het rapport van de VN en het schrikbeeld van overstromingen en branden zorgen voor moedeloosheid. Nout legt uit dat bij XR wordt gezocht naar manieren om klimaatdepressies om te zetten in actie. “We vinden het heel belangrijk om er met elkaar over te praten. Een belangrijk onderdeel van het klimaatactivisme is het bespreken en delen van je zorgen over de toekomst en het klimaat. Op basis daarvan bedenken we vaak acties en activiteiten.”

De komende maanden voeren klimaatactivisten door heel het land actie. In Rotterdam ligt daarbij een grote focus op de haven. “De Rotterdamse haven is goed voor zo’n 15 procent van de CO2-uitstoot van Nederland. Voor een groot gedeelte is het havenbedrijf in handen van de gemeenteraad, in publieke handen dus. Als inwoner van Rotterdam kan je dus druk uitoefenen op het havenbedrijf om sneller te vergroenen”, legt Nout uit.

‘Urgentie ontbreekt bij beleidsmakers’
Hij wijst erop dat actie nodig blijft zolang de urgentie ontbreekt bij beleidsmakers: “Er wordt door het bedrijfsleven en door de politiek gewezen naar de mooie plannen voor 2030 of 2050, en het is mooi dat die er zijn. Maar vaak missen die plannen de kleine stapjes in de tussentijd. Daarom blijven we actievoeren.”