Extinction Rebellion legt uit waarom juist zij de Palestijnse vlag op de Euromast projecteerden

Extinction Rebellion Rotterdam projecteert woensdagavond een Palestijnse vlag op de Euromast. Hiermee tonen ze solidariteit aan de Palestijnen. Maar waarom voelt juist Extinction Rebellion, dat vooral bekendstaat als een klimaatbeweging, zich hiervoor geroepen? “Het is onze morele plicht”, legt woordvoerder Victor uit.

Met het projecteren van de Palestijnse vlag op de Euromast, doet Extinction Rebellion Rotterdam een oproep aan de overheid. “We eisen dat de Nederlandse overheid alle financiële steun aan Israël stopt”, vertelt woordvoerder Victor.

Waarom Extinction Rebellion?
Extinction Rebellion staat vooral bekend om hun protesten tegen de klimaatcrisis. Toch willen ze ook nu hun stem laten horen. Victor: “We zijn een beweging voor klimaatrechtvaardigheid. Dus ook een beweging voor rechtvaardigheid. We gaan in opstand voor het leven. We vinden het onze morele plicht om ons uit te spreken ten tijde van onderdrukking.”

De projectie op de Euromast heeft veel media-aandacht opgeleverd. “Ik word al de hele dag platgebeld.” Victor denkt dat de actie daadwerkelijke gevolgen zal hebben. “Het is een oproep aan de Nederlandse overheid. Er wordt een genocide gepleegd. Er worden mensenrechten geschonden. De Palestijnen worden onderdrukt. Het stoppen met steunen hiervan is de eerste stap.”

Euromast
Souâd El Hamdaoui, directeur van de Euromast, laat aan Rijnmond weten dat zij van tevoren niet op de hoogte is gesteld van de actie. Ook de politie wist niet van de actie. Na een gesprek met de initiatiefnemers werd de actie rond 21:30 uur beëindigd.