Faisal kookt Syrische maaltijd voor Koken met Status: ‘Eten verbindt ons’

Het project Koken met Status laat vluchtelingen hun verhaal vertellen door middel van recepten. Oprichter Renée bundelt de gerechten in een boek. Om de crowdfunding voor het boek af te trappen maakt kok Faisal een Syrisch driegangendiner in het Multi Café.

“Wat iedereen moet weten over de Syrische keuken, is dat deze heel gevarieerd is“, vertelt Faisal Saadi. “Er zijn genoeg vegetarische gerechten, maar ook veel vlees en kip.” Faisal noemt koken zijn passie, zijn hobby én zijn werk. Hij had lange tijd een eigen restaurant in de Syrische hoofdstad Damascus, maar toen de oorlog uitbrak moest hij vluchten. Hij heeft ervaring opgedaan in verschillende landen en kennisgemaakt met allerlei keukens. In januari 2025 kwam eindelijk zijn droom uit: hij opende zijn restaurant Bouz al Jedi in Feijenoord.

Renée de Laat vond haar interesse in mensen en hun verhalen op de middelbare school. “Ik deed mijn profielwerkstuk over integratie, en toen leerde ik veel mensen kennen. Toen heb ik heel veel eten geprobeerd.” Het idee om hier een boek van te maken begon tijdens haar studie fotografie op de Willem de Kooning Academie. “De samenleving is zo verdeeld; eten moet ons verbinden.”