Familiebedrijf Alblas Tweewielers in Afrikaanderwijk: ‘Het gaat echt om het familiegevoel’

Een begrip in de Afrikaanderwijk: Alblas Tweewielers. Al ruim 80 jaar zit deze fiets- en scooterwinkel op een prominente plek in de wijk. Al die tijd is het al een familiebedrijf en momenteel staan met name Marloes en Suzanne aan het roer. De twee dochters namen het van hun vader Aart over, nadat hij ziek werd.

“Mijn man heeft een operatie ondergaan waarbij een bepaalde zenuw is geraakt. Daardoor heeft hij twee herseninfarcten gehad. Dat verwacht je natuurlijk niet: dat er zoiets gebeurt. Op dat moment moesten we bekijken hoe we dan verder zouden gaan”, vertelt moeder Elizabeth terwijl haar dochters bij haar in de zaak staan. De dochters zelf hebben beiden een universitair diploma en hadden misschien ook wel nooit gedacht in de werkplaats van hun vader aan het roer te staan.

Toch hebben ze er zeker geen spijt van. “Dat was wel heftig die tijd dat mijn vader ziek werd. Dat is ook een tijd voor mij geweest waar ik me bedacht dat ik er wel echt voor mijn familie wil zijn. Dat is voor mij toch wel dat familiegevoel. Dat je er voor elkaar wil zijn. Het gaat goed. We hebben ook weleens ruzie natuurlijk, maar voor de rest gaat het eigenlijk wel prima”, vertelt dochter Suzanne Alblas. Het bedrijf breidt binnenkort ook het aantal werkplekken uit.

Zo willen de dames mensen helpen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Dochter Marloes vindt het spijtig dat haar vader niet continu onderdeel kan zijn van het proces dat zij nu doormaken. “Maar ik denk dat we het stokje aardig opgepikt hebben. Ik denk ook dat het fijn is voor hem om te zien dat het doorgaat. We hopen dat we dat op dezelfde innovatieve manier doen als hij dat samen met mijn moeder gedaan heeft”, besluit ze.