Fans krijgen laatste kans om een Charloisse Trui van Loes te bemachtigen

De laatste 100 ‘Truien van Loes’ nog een keer te zien en te koop in Charlois. Loes Veenstra (1933 -2017) breide de truien sinds 1955 met veel liefde; in 2012 waren het er ruim 600! Na een wereldreis van deze ‘wereldberoemde’ truien, van Tokyo tot Sao Paolo, zijn ze op het juiste moment terug in Rotterdam: wanneer we wel een beetje warmte kunnen gebruiken. Echte fans hebben tussen 5 en 19 november een laatste kans om een trui van Loes te bemachtigen. Zaterdag 5 november kan dat bij “The Great Sweatershow” bij Studio Pompstraat 44 en van 6 tot en met 19 november bij de expositie bij Nieuw Charlois aan de Wolphaertsbocht 81.

In 2012 was Museum Rotterdam op zoek naar echte Rotterdammers uit de wijken en vond zo Loes, die de hele dag zat te breien. “Als ik brei, dan rook ik niet zo veel”, was haar motto. Kunstenaars Ivo van den Baar en Nicole Driessens vonden in haar huis ruim 600 truien. Ze maakten een boek met foto’s van de truien met een kaft die gemaakt was van gerecyclede kapotte truien. Dit alles kwam samen in de flashmob met zo’n 500 wijkbewoners, elk in een trui van Loes, die viral ging.

De vondst van de truien en de truien zelf waren zo’n succes dat ze wereldberoemd werden en op wereldreis gingen. De truien hingen in de Kunsthal en het NAI en werden gezien door Jean Paul Gaultier. Het hele project won de Dutch Design Award in het Van Abbe Museum in Eindhoven. De truien waren vervolgens te zien Tokyo, in het museum van Issey Miyaki bij 21_21 Design, waar Koningin Maxima twee truien kocht en tot slot was een deel van de collectie te zien in de Sao Paolo Design Biennale.

De laatste 100 truien gaan voor tussen de 30 en 50 euro over de toonbank. Wie bij de modeshow, de laatste hommage aan Loes en haar truien, aanwezig wil zijn, kan contact opnemen met Nieuw Charlois.

Kijk hieronder de originele flashmob voor Loes in 2012. Dan besef je hoeveel 500 truien eigenlijk zijn.