FC Banlieue coacht kinderen op en naast het veld

Rotterdams kledingmerk Clan de Banlieue werd aan aantal maanden geleden benaderd door twee voetbalvaders met het idee om een eigen voetbalclub te starten. Banlieue was meteen om en daarmee was FC Banlieue geboren. Inmiddels heeft de ‘best geklede voetbalclub van Rotterdam’ een sponsoractie met een grote supermarktketen binnengehaald, meerdere jeugdteams op het veld staan èn ontwikkelen ze een naschools programma onder de naam Banlieue After School.

Niels van der Vlist is één van deze voetbalvaders en oprichters van FC Banlieue. De link met kledingmerk Banlieue was volgens Niels snel gemaakt: “Een groot aantal van onze spelers maken gebruik van Het Sportfonds, die groep jongeren is ook gelijk onze kracht. Negatieve associaties ombuigen naar iets positiefs, zo hebben wij elkaar gevonden.’’ Het Sportfonds wordt over het algemeen gebruikt door jongeren met minder middelen, daardoor is sporten ook voor hen mogelijk. Door de samenwerking met het kledingmerk, trekt de club volgens Niels ook jongeren aan die moeilijk aan het sporten te krijgen zijn wegens gebrek aan motivatie.

 

 

 

 

 

 

 

foto’s: opnames reclamevideo supermarktketen in Rotterdam 

Banlieue op het veld en in de schoolbanken
De club traint op een veld bij het Erasmuspad, maar door gebrek aan een kantine worden de wedstrijden gespeeld bij Sportpark Zestienhoven. Wel zijn ze in gesprek met de gemeente om een eigen vaste plek te realiseren, waar er zowel trainingen als wedstrijden plaats kunnen vinden. “Het meest ideale zou zijn dat er een kantine gebouwd wordt bij de trainingslocatie die we nu hebben. Dit is één veld, maar daar kunnen we zeker nog twee tot drie seizoenen mee vooruit.’’ In de weekenden spelen zo’n acht junioren teams hun wedstrijden en op zondagen drie seniorenteams, waaronder een vriendenteam van het kledingmerk.

FC Banlieue krijgt veel aanmeldingen, maar wil wel waken voor een te snelle groei. De focus ligt voor nu op het verbeteren van kwaliteit en verbinding met bijvoorbeeld de start van het naschoolse programma: “We zijn bezig met Banlieue Afterschool, een programma voorafgaand aan trainingen gericht op gezonde voeding en extra begeleiding met schoolwerk voor kinderen die een extra steuntje kunnen gebruiken.’’ In Februari van volgend jaar hoopt de club ook buiten het veld de kinderen te kunnen gaan coachen.

In 2018 maakte wij een reportage over de oprichters van Clan de Banlieue, check de video hier: