Fenomeen plantenbieb verovert langzaam Rotterdam

Een bibliotheek op de hoek van de straat, maar dan met stekjes en plantjes. Suzanne Streefland startte in Delfshaven het initiatief en niet veel later voegde ze er een toe in haar eigen straat. Ze beheert nu drie plantenbiebs in Rotterdam en Den Haag.

Een plantenbieb zorgt voor vergroening in de buurt. “Mensen lopen langs en worden geïnspireerd, ook als ze misschien nog niet zo geïnteresseerd zijn in planten”, zegt Suzanne. Daarnaast is het ruilen van stekjes duurzaam; één plant groeit uit tot meerdere stekjes en kan zo weer verschillende mensen blij maken. Dan hoef je niet telkens een nieuwe plant te kopen. “We moeten allemaal een steentje bijdragen aan de verduurzaming van de stad”, vertelt een van de gebruikers van de bieb. “Zeker in Rotterdam.”

Volgens Suzanne leidt de plantenbieb ook tot meer verbinding in de buurt. Het geeft mensen die vanwege de corona situatie veel binnen zitten en thuis werken, een reden om naar buiten te komen. Naast planten worden er ook veel bijzondere verhalen gedeeld. Mensen hebben emotionele herinneringen aan hun plant en dat is iets wat Suzanne aanzette tot het delen van die verhalen in haar podcast ‘Plantenvrienden’.

De podcast is ook verbonden aan de plantenbieb. Suzanne nodigt haar gasten uit bij haar thuis en vraagt ze hun verhalen te delen. Er zijn verhalen over stekjes die uit Barcelona zijn gehaald of over avocadopitten waar dansvoorstelling omheen zijn gemaakt. Aan het eind van de podcast vraagt Suzanne haar gasten altijd een stekje mee te nemen voor de plantenbieb. Zo is de cirkel weer rond.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat