Festival Ongekend Bijzonder toont verhalen van vluchtelingen

Het Festival Ongekend Bijzonder heeft verhalen verzameld van voormalige vluchtelingen. Deze belevenissen maken duidelijk hoe deze ‘nieuwe’ Rotterdammers zich identificeren met de stad. In allerlei kunstvormen geven de Rotterdamse vluchtelingen hun verhaal terug aan de stad.
We praten met twee voormalige vluchtelingen. Rosh en Fatima. Fatima komt uit Irak en heeft eerst in de buurt van Leeuwarden gewoond. Ze wilde liever in een grote stad wonen, omdat ze naar de kunstacademie wilde. Fatima zit in de organisatie van het festival en is zelf ook kunstenares. “Ik vind het belangrijk dat dit festival er is omdat het een podium aan iedereen geeft en vooral aan vluchtelingen die minder kansen krijgen binnen andere festivals of binnen andere instellingen. Het is ook een manier om hun cultuur te laten zien aan Rotterdam, als bijdrage aan de stad.”

Rosh, is een Syrier die inmiddels meer dan 15 jaar hier woont. Hij heeft de afgelopen vijf jaar zijn eigen leven gefilmd en gaat deze live monteren op het festival. “Het festival is voor vluchtelingen, maar het gaat om kunst, muziek, theater. Ik ga op het plein beeldmateriaal monteren dat ik afgelopen vijf jaar gemaakt heb. Waarom vijf jaar? Omdat vijf jaar geleden het conflict in Syrie is uitgebarsten.”