Feyenoord is ‘verrast’ door 180 miljoen euro meer voor bouw stadion: ‘Alle opties weer op tafel’

De door BAM voorgestelde bouwprijs voor het nieuwe Feyenoordstadion is vanwege een koerswijziging binnen het bedrijf en de hogere materiaalkosten zo ver gestegen dat het project in huidige vorm niet haalbaar is voor Feyenoord.

Dat betekent dat de voetbalclub opnieuw naar de tekentafel moet, maar het plan is niet helemaal van de baan. “Het komende half jaar moeten we her-eiken en kijken wat onze mogelijkheden zijn”, zegt Gérard Moussault in de persconferentie van donderdag 11 november. Tijdens de persconferentie gaf Gérard, samen met mede-commissaris Toon van Bodegom, informatie over de situatie waar Feyenoord zich nu – volgens de RvC-leden – volledig onverwachts in bevindt.

Risicovol
“We worden geconfronteerd met een situatie die niet voorzien was, nu moeten we naar oplossingen gaan kijken”, aldus Gérard. Die situatie is ontstaan vanwege een koerswijziging bij BAM, het bouwbedrijf waarmee Feyenoord samenwerkt. BAM wil liever geen risicovolle projecten met een budget groter dan 150 miljoen. Tel bij die koerswijziging hogere grondstofprijzen op, en je komt uit op een verhoging in de bouwkosten van maar liefst 180 miljoen euro. “De initiële bouwprijs was 320 miljoen en BAM heeft nu een indicatie van 500 miljoen euro gegeven. Ook is het animo bij de Vrienden van de Maas afgenomen na de recente bedreigingen.”

Feyenoord legt het project niet stil, maar Toon en Gérard geven aan dat er opnieuw gekeken moet worden naar wat de mogelijkheden zijn. “Er wordt iedere keer gezegd ‘stop, stop, stop’. Ons streven en verlangen naar een stadion langs de Maas, is onverkort daar. Alleen hebben we gezegd: gegeven de huidige omstandigheden, kunnen we ons niet permitteren alleen daarop te focussen en nemen we, gegeven waar we nu staan, ook eventuele alternatieve mee” aldus Gérard. Onder die alternatieven valt ook het opnieuw bekijken van renovatie van de oude Kuip.

De Kuip
Het stilleggen van het project betekent ook dat Feyenoord langer doorspeelt in de Kuip. Daarom moet er ook weer serieus gekeken worden naar onderhoud van het huidige stadion. Ook voor dat project, wat losstaat van de bouw van een nieuw stadion, zal geld gevonden moeten worden. Hoe dit allemaal aangepakt wordt, is iets waar de RvC nog geen antwoord op heeft. De Kuip dient daarnaast ook nog als onderpand voor een lening die Feyenoord met Goldman Sachs is aangegaan om het team dat Feyenoord City ontwikkelt te betalen. Hierover is Gérard stellig: “In de huidige situatie is het in ieder geval niet zo is dat De Kuip nu opeisbaar is voor Goldman Sachs.”

Het Rotterdamse college debatteert vanmiddag nog over de ontstane situatie. De uitkomst van dat debat kan zorgen voor nog meer complexiteit. Er is namelijk een kans dat de gemeente de gebiedsontwikkeling zo belangrijk vindt, dat ze deze wil doorzetten ook zonder stadion. “Dan moeten wij dat meenemen is onze plannen”, zegt Gérard.

Die nieuwe plannen, het “her-eiken” zoals Feyenoord het zelf noemt, gaan een half jaar duren. “Het is altijd goed om een deadline te stellen. Het is de hoop om in de zomer te weten wat we willen. Maar we kunnen niet garanderen dat we dan ook daadwerkelijk met een oplossing kunnen komen’’ zegt Toon. Die wel aangeeft dat het belangrijk is dat iedereen opnieuw gehoord wordt in dit proces “Het lijkt ons goed om de supporters hierbij te betrekken.”