In de nieuwste aflevering van het YouTube-programma BOOS, gepresenteerd door journalist Tim Hofman, krijgt Feyenoord veel kritiek. De uitzending belicht de clubcultuur, met beschuldigingen van geweld, intimidatie en discriminatie die vooral de radicale groepen binnen de harde kern zouden aansteken. Feyenoord reageerde voorafgaand aan de uitzending met een uitgebreide verklaring, waarin de club de beschuldigingen afdeed als eenzijdig en negatief.
Burgemeester Schouten reageert op de uitzending: ‘Bedreiging en intimidatie zijn onacceptabel. De geschetste verwevenheid met bepaalde leden van de harde kern die zich hieraan schuldig maken, vinden wij dan ook onwenselijk. Het doet de club en ál haar supporters geen goed. Dit moet echt aangepakt worden en ik ga hierover dan ook snel met Feyenoord in gesprek.’
De beschuldigingen: geweld, intimidatie en antisemitisme
Er wordt melding gemaakt van bedreigingen, vernielingen en zelfs antisemitisme in de vorm van haatboodschappen op spandoeken en gewelddadige aanvallen, waaronder het gooien van verfbommen en stenen door ruiten. Vooral de radicale groepen binnen de harde kern, waaronder RJK, FIIIR, De Noordzijde en Rotterdam Radicals, zouden zich schuldig maken aan deze praktijken.
Een van de voorbeelden in de uitzending is de ervaring van Paul van Dorst, de oprichter van de LHBTI+-supportersgroep Roze Kameraden. Hij werd het doelwit van haatcampagnes, bedreigingen en fysiek geweld. Ondanks de ernst van deze beschuldigingen blijft Feyenoord zich schuldig maken aan onvoldoende actie tegen deze gewelddadige groepen, vinden critici, zoals Peter Groenendijk van het AD.
Bekijk hier de aflevering.
Feyenoords verhouding met de harde kern
Uit het onderzoek van BOOS, gedaan in samenwerking met NRC, blijkt dat Feyenoord onvoldoende afstand houdt van bepaalde leden van de harde kern, zelfs wanneer deze betrokken zijn geweest bij antisemitische en gewelddadige acties. Onder andere De Noordzijde-bestuurder Cheverno van A. en Damian K., die eerder zijn veroordeeld en stadionverboden hebben gekregen, blijven betrokken bij clubactiviteiten en evenementen.
Feyenoords eigen verklaring benadrukt dat de club zich inzet tegen discriminatie en antisemitisme, maar critici beweren dat de club te weinig doet om daadwerkelijk afstand te nemen van de gewelddadige elementen binnen haar achterban. Feyenoord probeert een balans te vinden tussen het handhaven van veiligheid en het behouden van een relatie met de harde kern, bijvoorbeeld via de Supporters Liaison Officers (SLO’s). Wetenschappelijke onderzoeken ondersteunen deze aanpak, die gericht is op compromissen en onderlinge afspraken, maar de effectiviteit wordt betwijfeld, vooral als het gaat om het handhaven van de clubwaarden.
De BOOS-uitzending beweert dat de invloed van de harde kern verder reikt dan alleen de stadionsfeer en het sociale klimaat in Rotterdam beïnvloedt. Geweld, antisemitisme en homofobie lijken structurele problemen te zijn die niet alleen de club, maar ook de bredere gemeenschap schaden. Kritiek op Feyenoord komt vooral van de burgemeester, de politie en betrokkenen zoals Paul van Dorst van Roze Kameraden, die vinden dat de club niet stevig genoeg optreedt tegen deze groepen en dat hun samenwerking met hen juist bijdraagt aan de verergering van het probleem.
Aan het einde van de aflevering zien we de volgende quote van oud-burgemeester Aboutaleb; ‘Mijn ervaring met Feyenoord is erg wisselend. Vooral angst binnen de leiding voor de harde kern maakt dat Feyenoord niet durft stevige maatregelen te nemen tegen de kleine minderheid die de club voortdurend in diskrediet brengt.