Feyenoord op avontuur in de Europa League

Feyenoord neemt het vanavond op tegen de Spaanse Europa League-winnaar van vorig jaar, Sevilla FC. Afgelopen zaterdag ging de club uit Zuid nog pijnlijk onderuit, thuis tegen Willem II. Het verloor de wedstrijd met 1-2 met door onder andere een doelpunt van Samuel Armenteros, die afgelopen seizoen nog notabene voor Feyenoord speelde. Bij de supporters heersen nu gemengde gevoelens. Er wordt over het algemeen goed gevoetbald, maar uiteindelijk gaat het om een goed geboekt resultaat. Daarom wordt er ook gewezen naar de technisch directeur, Martin van Geel, die geen ‘echte’ spits wist aan te trekken. Feyenoord moet het nu gaan doen met de middelen die ze hebben en Het Legioen staat daar als een blok achter.

Het stadion van vanavond is het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán en telt een capaciteit van 45.500 mensen. Fred Rutten laat zijn spelers hoogstwaarschijnlijk in een 4-4-2 formatie spelen, waarbij Elvis Manu en Ruben Schaken in de spits zullen aantreden. Op het middenveld gaat Jens Toornstra de plaats vervangen van Lex Immers, omdat hij met een liesblessure kampte. Hij is dus ook niet meegereisd naar Spanje en in Rotterdam gebleven om aan zijn herstel te werken. Of hij De Klassieker van aankomende zondag haalt is nog twijfelachtig. Verder zullen Jordy Clasie, de teruggekeerde Karim El Ahmadi en Tonny Vilhena spelen. In het defensieve hart van de Rotterdammers lijkt routinier Joris Mathijsen zijn credits verspeeld te hebben. Daarom mag Matthew Steenvoorden zijn naam proberen waar te maken. Op het doel zal Kenneth Vermeer staan, die op de laatste dag van de transfermarkt werd aangetrokken. Hierdoor raakte de voormalig eerste doelman, Erwin Mulder, zijn plek kwijt en werd de gekochte keeper van FC Dordrecht, Warner Hahn, verhuurt aan PEC Zwolle. Wel overweegt Fred Rutten om Mulder te laten spelen met alle wedstrijden van de KNVB Beker.

Opponent Sevilla kende afgelopen week een betere generale tegen Getafe CF na een wat matige start in de competitie. Sevilla begint donderdagavond in het Europa League-duel tegen Feyenoord mogelijk niet met haar sterkste basiself. Trainer Unai Emery meldde dat sommige basisspelers nu genoegen moeten nemen met de bank en dat de reserves in basis elf beginnen. “Het idee is om morgen een competitief elftal op te stellen met een paar spelers die afgelopen zondag niet in actie kwamen. Ik wil dat iedere speler zich belangrijk voelt”, legt Emery uit. “Er zijn drie competities waarin we alles moeten geven. In onze groep zitten teams met een voorname historie in Europa, Feyenoord en Standard Luik zijn clubs van zijn naam. Feyenoord heeft veel jonge spelers die nog niet altijd hun beste wedstrijd spelen, maar dat maakt ze niet minder gevaarlijk.”

Vaste doelman Beto is volgens Emery niet verzekerd van een basisplaats. De Portugees international keerde deze week pas terug op de training. “De training van morgen moet uitwijzen hoe het met hem gaat. Als dat goed gaat, is hij een kandidaat voor de basis”, aldus de keuzeheer.

Volgens de supporters van Sevilla FC blijft Feyenoord een grote tegenstander met een prachtige supportersgroep. Dit bleek uit vele forums van de Spaanse club. Bij de wedstrijd zullen zo’n 800 supporters van Rotterdamse kant aanwezig zijn. Sevillla FC – Feyenoord zal vanavond gespeeld worden om 21:05 en staat onder de leiding van de Fransman Ruddy Buquet. De wedstrijd wordt uitgezonden op RTL7 en FOX SPORTS.

Keith IJzerman