Fiets graveren tegen diefstal

Ben je ook al toe aan je vijfde fiets in tien jaar tijd? Daar is nu de oplossing voor! De politie organiseert samen met het team van Centrum Fietsdiefstal een actie om gratis je fiets te laten graveren op verschillende punten in de stad. Wij waren vanmiddag op het Proveniersplein achter Centraal Station om uit te vogelen hoe dit precies in zijn werk gaat.

Cijfers fietsdiefstallen

Uit onderzoek van Nu.nl blijkt dat er veel fietsen worden gestolen in Rotterdam. In 2014 werden er in totaal 4.771 fietsen gestolen. Dat waren er 970 meer dan het jaar daarvoor. Dat is gemiddeld gezien 13 fietsen op één dag. De cijfers bestaan alleen uit fietsdiefstallen die door de politie zijn geregistreerd. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog hoger. 

Voorkomen

Eén van de maatregelen is het laten graveren van je fiets. Hierdoor krijgt je fiets een uniek nummer waarmee hij wordt geregistreerd in de landelijke database. Je fiets terugvinden is dan veel eenvoudiger. Ook schrikt het een potentiële dief af, aangezien een gegraveerde fiets herkenbaar is en daardoor moeilijk te verkopen.