Filmcrew komt na 54 jaar weer samen in Vreewijk voor her-première ‘De Zuurkool Western’

Het is inmiddels 54 jaar geleden dat de ongesproken korte film ‘De Zuurkool Western’ werd gemaakt. De film werd grotendeels opgenomen in Vreewijk met de familie Kroon. Zij waren een belangrijk deel van de cast en crew met zelfs kleine rolletjes voor de jongste van het gezin. Het begon allemaal in het buurthuis in Vreewijk.

Rien Kroon was de regisseur van de film en had in het buurthuis destijds het idee geopperd. “Ik had daar een theatergroep en we hadden daarmee ooit een circus gemaakt. Dus daarna zeiden we: ‘Wat gaan we nu weer doen?’ En toen stelde iemand een western voor. Dat is het toen geworden. Iedereen mocht toen op een briefje schrijven wat ‘ie wilde doen in die western. Daardoor is het een heel chaotisch verhaal geworden”, vertelt Rien. De western speelt zich af in een fictief cowboy plaatsje Verity City. Aan de film werkten zo’n 80 mensen mee: bewoners uit Vreewijk en bekende Rotterdammers zoals Gerard Cox en Peter Blanker.

Erica is de zus van Rien en was er ook bij én woont nog steeds in Vreewijk. “Ik was in de tijd bij de opnames in Drunen. Daar was een heel kamp gebouwd om daar de film op te nemen. Mijn zoon Marko deed mee. Mijn man ook. En mijn broers waren de regisseur en cameraman. Ik zelf was er voor de hand- en spandiensten”, zegt ze over die tijd. Ze loopt dan ook zo naar de her-première in Het Witte Paard. Die ligt namelijk op een steenworp afstand van haar huis. Het wordt eigenlijk een soort reünie. “Ik zie nu al mensen die ik heel lang niet gezien heb”, zegt ze onderweg naar Het Witte Paard. Er volgen vele omhelzingen. Ze kijken met z’n allen nog eens de western waar ze 54 jaar geleden met elkaar aan gewerkt hebben. De film is geschonken aan het Stadsarchief en daar dan ook voor iedereen binnenkort beschikbaar.