Filmmaker Kuba Szutkowski maakt een echte Rotterdamse film: ‘Een jongensdroom die uitkomt’

Kuba Szutkowski

Filmmaker Kuba Szutkowski ziet zijn droom werkelijkheid worden: zijn eigen film draait nu in de bioscoop. ONDER WATER, een tragikomedie over survival of the fittest, konijnenholen van complottheorieën en een uitdagende opvoeding. De film krijgt lovende recensies én is al vertoond op meerdere internationale filmfestivals. Ook in zijn thuisstad wordt de film goed ontvangen: “Rotterdam is echt een warm bad.”

“Het is echt een Rotterdamse film”, vertelt filmmaker Kuba. “We hebben voornamelijk in de stad gedraaid; in de Botlek, maar ook op het Noordereiland en in de Spaanse Polder.” Kuba en regisseur Edgar Kapp zijn heel blij dat de film nu in Rotterdam te zien is. “Rotterdam voelt echt als een warm bad, hier zijn alle mensen waarmee ik dit graag wilde delen.”

Absurdistisch
Vijf jaar geleden maakte Kuba samen met regisseur Edgar Kapp een korte film voor het 48-hour project. “Daar zijn we volwassen geworden als regisseur. Bij OPEN Rotterdam maakte ik nog korte sketches.” Edgar vertelt: “Acteur Julia nodigde ons uit voor een theaterstuk; dat was heel absurdistisch en anders dan wij het zouden doen.” Na een bericht van het filmfonds en een donatie van de gemeente beginnen Edgar en Kuba met schrijven. “Toen hebben we het idee van theater omgebouwd naar een film.”

Corona
In 2020 begint de coronapandemie in Nederland, maar voor Kuba en Edgar is dat eigenlijk een voordeel. “Er kwam geld vrij. Het balletje ging toen rollen, want het cultuurmakersfonds wil dat filmmakers zo snel mogelijk aan werk komen.” De film, geïnspireerd op het theaterstuk Apocalypse How, krijgt lovende kritieken op Nederlandse én internationale filmfestivals; hij wordt onder andere vertoond in Warschau en Austin. “We kregen zelfs een nominatie voor de beste film”, zegt Kuba. “Ineens hadden we een distributeur, en kwam de film naar de Nederlandse bioscopen.”

Inmiddels is de film ook te bekijken in Lantarenvenster en Cinerama. “We moeten echt wennen aan het idee dat onze film nu in de bioscopen draait”, vertelt Kuba. “Recensenten noemen het een nieuw smaakje, een verfrissende toevoeging aan de Nederlandse filmindustrie. Dat is echt een jongensdroom, en daar doen we het voor.”

Edgar en Kuba zijn hun roots niet vergeten; ze hebben allebei een link met OPEN Rotterdam. Edgar is bezig met een korte documentaire en Kuba heeft in het verleden video’s gemaakt. “Ik vind het fantastisch dat je bij OPEN Rotterdam de kans krijgt om je te ontplooien als maker.”