Filmster trapte Sparta wedstrijd af in 1957

Op zondag 29 december kan je in het Nederlands Fotomuseum aanwezig zijn bij een gesprek tussen Sparta historicus Johan van Gent en Hugo Borst. Centraal in het gesprek staat de foto van de aftrap van een Sparta wedstrijd in 1957 door filmster Jayne Mansfield. Van Gent was zelf als 15-jarige jongen aanwezig bij de wedstrijd.
Het gesprek is onderdeel van de tentoonstelling ‘sterke verhalen’ die in november dit jaar in het Fotomuseum van start ging en die daar nog tot 17 mei volgend jaar te zien is. De tentoonstelling bestaat uit een serie volledige fotoseries van Nederlandse professionele en amateurfotografen. Niet alleen maar losse foto’s, maar een compleet archief waar een bijzonder verhaal achter schuilt.

Een van de thema’s in de tentoonstelling is voetbal. Daarin wordt onder meer werk vertoond van Rotterdamse fotograaf Kees Molkenboer. Hij maakte de foto van de Amerikaanse actrice Jayne Mansfield die op 13 oktober 1957 de aftrap verzorgde bij Sparta – DOS. Het wereldberoemde sekssymbool was in Nederland voor promotiewerkzaamheden van de Telegraaf en werd tijdens haar bezoek uitgenodigd voor de wedstrijd. Die eindigde overigens in een stevige 1-7 nederlaag voor Sparta. Dit was misschien wel deels te wijten aan de indrukwekkende verschijning van de Amerikaanse.

Foto: (13 oktober 1957) © Kees Molkenboer / Nederlands Fotomuseum

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat