Fo Music checkt kennis over Ramadan

De heren van Fo Music gaan verschillende wijken af om te kijken wat de mensen nou echt van de Ramadan weten. Zij filmen dit telkens en zetten deze video’s op YouTube. Zij zien een groot gat tussen allochtone en autochtone Nederlands.

Op een laagdrempelige manier proberen ze dit gat op te vullen. De heren scoorden eerder al een megahit met het lied ‘Praat Marokkaans met me’, maar de video’s ‘Wat eet ik vandaag nou’ scoren ook goed. Daarin gaan ze langs de deur om te praten over de Ramadan. “Wij verbreken het vasten met de dadel”, legt Fouad el Amiri uit. Hij is een van de presentatoren in de filmpjes en spreekt een vrouw in Delfshaven. “Ik ben zelf katholiek, dus ik weet dat allemaal niet. Maar wat de jongens doen vind ik goed. Ik vind dat mensen meer geinteresserd moeten zijn in de medemens. Er zijn in Rotterdam ook veel Islamitische mensen.”

“Wij vinden het belangrijk dat mensen ook een andere kijk krijgen op de ramadan”, vertelt Fouad. “Je hebt genoeg mensen die er een slecht beeld bij hebben, terwijl het eigenlijk iets moois is. Het is ons doel om een kloof te dichten.”

Hij heeft er vertrouwen in dat het lukt. Dat is gebaseerd op zijn eerdere ervaring in andere wijken. “We spreken niet alleen Marokkanen. We zijn bij veel verschillende mensen aan de deur geweest. De ene snapt de Ramadan pas echt na het gesprek dat we hebben gevoerd. En meestal kunnen we rekenen op een klein stukje begrip. Dat is voor ons heel belangrijk.”