Frans deelt Joodse geschiedenis met Rotterdam: ‘Familie zat twee jaar in Westerbork’

Frans Meijer is een Rotterdammer met een Joodse vader. In Verhalenhuis Belvédère vertelt hij over zijn familie en hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. “Onze ouders zouden heel trots zijn.”

“Na de opening van het Joods Kindermonument ben ik gaan zoeken naar de namen van mijn familie”, vertelt Frans. “Er was iemand met mijn achternaam, maar we waren geen familie. Wel zag ik een andere naam die me bekend voorkwam; dat bleek mijn neefje te zijn.”

Kinderboek
De vader van Frans is samen met zijn eerste vrouw en zoon afgevoerd naar Westerbork. “Mijn vader was apotheker, en heeft toen aangeboden om daar dit werk te blijven doen.” Dankzij zijn werk is de vader van Frans twee jaar in Westerbork gebleven. Hierna werd hij met zijn vrouw en kind afgevoerd naar Auschwitz. “Mijn vader is één van de weinige Joden die de oorlog heeft overleefd. Omdat hij twee jaar in Westerbork zat, heeft hij heel veel briefjes en tekeningen van zijn zoontje Leo verzameld.” Hiervan is in 2013 een kinderboek verschenen, genaamd Groeten van Leo. Dit boek is speciaal bedoeld voor kinderen die nog te jong zijn voor het Dagboek van Anne Frank.

Trots
“Eigenlijk wordt hetzelfde verhaal nooit twee keer verteld”, zegt organisator Linda Malherbe. “Maar er was zoveel vraag naar.” De bezoekers krijgen een Syrische maaltijd en luisteren tussen de gangen door naar het verhaal van Frans. “Het Joods zijn wordt overgegeven vanaf de moeder, dus Frans en ik zijn niet Joods”, vertelt zus Hilde. “We zijn ook niet gelovig, maar we vinden het Jodendom wel interessant. Ik denk dat onze ouders heel trots zouden zijn op hoe Frans ons verhaal vertelt.”