Tachtig jaar geleden zat Marianne in de buik van haar zwangere moeder toen haar dorp onder water werd gezet door de geallieerden, om de Duitse soldaten uit het gebied te verdrijven. Dit verhaal is voor Marianne nu, tachtig jaar later, de aanleiding om met jongeren in gesprek te gaan over vrijheid. Ze deed dit onlangs op het Albeda College.
“Het is belangrijk voor jongeren om erover te praten, omdat de oudere generatie er volgens mij best bewust van is dat vrijheid verworven is, maar dat we als jongere generatie er niet altijd van bewust zijn dat dat ook weer elk moment kan verdwijnen”, vertelt Jasja Renne, dagvoorzitter van ‘About Freedom’, de organisatie die het evenement organiseert. De organisatie verzamelt wereldwijd verhalen over vrijheid en organiseert op basis daarvan evenementen als deze, gericht op jongeren. “Het is de reden dat we Marianne gevraagd hebben. Zo vragen we dat ook aan anderen die op een of andere manier een verhaal hebben over vrijheid, oorlog, of innerlijke vrijheid omdat vrijheid een breed begrip is.”
Voor Marianne is het spannend, maar ook leuk. Het is de eerste keer dat ze dit doet. De gepensioneerd theaterregisseur groeide op in de jaren ‘60 en heeft het denken over vrijheid er met de paplepel ingegooid gekregen. “Mijn naam komt van Marianne, de vrouw die het symbool is van de Franse Revolutie en staat voor vrijheid.”, vertelt ze. “Ik denk dat sommige jongeren het wel doen, maar dat er ook zijn die helemaal niet met vrijheid bezig zijn. Misschien dat ik die een stukje bewuster kan maken.”
Dat vrijheid een breed begrip is, daar is Marianne het mee eens. “Je hebt het in het groot hè, in oorlogen, dat de een de ander onderdrukt”, vertelt ze tegen een groepje van vijf jongeren tijdens de tafelgesprekken, “maar in het klein heb je het ook. Er zijn mensen die zichzelf zo belangrijk vinden en mij dan gaan vertellen wat ik moet doen. Dan denk ik, krijgt wat.” Lachend knikken de jongeren instemmend.