Gebroeders Groen schrijven boek over tocht door Oost-Europa: ‘We missen hier wilde plekken’

De gebroeders Groen hebben een boek geschreven over hun tocht door de ongerepte natuur in Oost-Europa. In het voorjaar van 2021 legden ze per camperbus duizenden kilometers af om met vele belevenissen op zak terug te keren in Rotterdam.

“Welkom in villa-Groen”, wijst Marvin glimlachend op hun camperbus waarmee ze de tocht hebben afgelegd. Het is een soort uit de kluiten gewassen bus van een bezorgdienst die de heren hebben omgetoverd tot een rijdende woning, inclusief een keukentje en bed. Ze zijn op zoek gegaan naar de wildernis in Oost-Europa, maar hoe zit het daarmee eigenlijk in hun eigen stad, Rotterdam? “Wat ons betreft is het Essenburgpark in Rotterdam het wildst”, lacht Kevin. “Maar echt wilde plekken hebben we niet in Nederland”, moet hij meteen toegeven. “Het Essenburgpark geeft wel het gevoel alsof er niet over nagedacht is. Bomen liggen een beetje chaotisch over elkaar heen of staan door elkaar”, constateert Marvin.

In het park staat ook de Bonte Krokus, die ze in de bergen van Oost-Europa hebben gezien. “Ik zou niet zeggen dat dit wildernis is, maar het is wel grappig om ze hier nu in Rotterdam te zien, terwijl wij 3.000 kilometer hebben afgelegd om ze daar te zien.” Uiteraard zijn de heren ook op zoek gegaan naar dieren. “De soorten die je daar ziet, zie je hier natuurlijk niet. Ja, tenzij je in de diergaarde gaat kijken”, lacht Kevin. De gebroeders Groen staan op de brug die uitkijkt over het Pelikanen Verblijf van Diergaarde Blijdorp. “Wij hebben op onze reis wilde Pelikanen gezien. Het is een van de grootste vogelsoorten van Europa. Wij hebben ze gezien in het wild gezien in de Donaudelta. Daar zitten ongeveer 450 paartjes, een flinke kolonie. Ze hebben laatst onderzoek gedaan of deze soort weer geherintroduceerd kan worden in Nederland”, vertelt Kevin. De reis heeft de gebroeders veel nieuwe inzichten gegeven en vanuit die ervaring bevelen ze Rotterdam graag wat meer wilde plekken aan. “We zien bijvoorbeeld in het Museumpark echt een aangeharkt stukje natuur. Men zou dat soort plekken wat wilder kunnen ontwerpen of beheren”, besluit Kevin.