De temperatuur hikt tegen de 30 graden aan en de zon schijnt volop in Rotterdam. In de rubriek WildNieuws Rotterdam trekken de gebroeders Groen dan ook snel naar Hoek van Holland voor wat verkoeling. Ze gaan op zoek naar libellen en bijzondere schelpen.
Schelpen genoeg natuurlijk op het strand, maar een echte grote schelp is even goed zoeken. “Deze gedoornde hartschelp komt vaker voor diep in de zee, maar tegenwoordig zit hij ook steeds ondieper en komt hij dus vaker voor op het strand”, begint Kevin te vertellen over een exemplaar dat hij even daarvoor onder zijn voet vond op het strand van Hoek van Holland. “Hij heeft flinke doorns. Die kunnen best pijn doen als je er op staat”, zegt hij. “Hoe jonger zo’n schelp is, hoe stekeliger hij is”, vult Marvin aan. “Hoe langer ze op het strand liggen, hoe meer ze eroderen”, licht Marvin toe. “De stekels worden dan wat afgezwakt door de wind en het zand”, vertelt Kevin.
Na flink puffen in de zon op het strand, trekken de heren het duingebied in. “Van 13 tot en met 15 juni is er weer de jaarlijkse libellentuintelling”, legt Kevin uit. Mensen worden opgeroepen om gedurende 15 minuten in hun tuin te tellen wat voor libellen er voorbij komen. Via de website van De Tuintelling kan men dan de aantallen doorgeven. De Tuintelling is het grootste tuinonderzoek van Nederland.
“De libellen, maar ook de waterjuffers, zijn echte jagers. Ze eten allerlei andere insecten op”, legt Kevin uit. “Ze hebben vaak mooie kleuren”, zegt hij als er een lichtblauw exemplaar voorbij zoeft. “Hier zie je de grote keizerlibel, een van de grootste soorten in Nederland. Hij is opvallend blauw en heeft een groen zadel, zoals dat wordt genoemd, het achterste stuk”, beschrijft Marvin een van de libellen die op een spriet in het water rustig zit.
Kevin weet vervolgens met zijn schepnet een andere grote libelle te vangen. Een vuurlibel, blijkt al snel. “Libellen houden van warmte. We zien in Nederland nu ook de mediterrane soorten, die voorheen alleen in het zuiden van Europa voorkwamen. De temperatuur gaat natuurlijk omhoog, dus het is inmiddels ook een algemene soort in Nederland. Echt een beauty”, besluit Marvin.