Series van OPEN Rotterdam/
Gedeelde Grond

Overal in de wijk Bospolder-Tussendijken werken mensen aan nieuwe commons: plekken en initiatieven die voor iedereen toegankelijk zijn en waar bewoners het voor het zeggen hebben. In de nieuwe pocketreeks Gedeelde Grond van het IABR Commons Collectief BOTU worden deze lokale initiatieven voor en door bewoners zichtbaar gemaakt.

Botumakers

Botumakers wil leegkomende schoolgebouwen, zoals de Shri Saraswatieschool in Bospolder-Tussendijken, voor tijdelijk gebruik toegankelijk maken voor bewonersinitiatieven, startende ondernemers en kunstenaars uit de wijk. Podcastmaker Hugo Post schuift in deze aflevering van Gedeelde Grond aan tafel met Doloros Hart, Wi Masanga, Levi Strauss, Sanne Hoogeveen en Simon van Dommelen.

De Club van Daan

Met De Club van Daan zetten vrouwelijke buurtbewoners van Bospolder-Tussendijken zich in voor de buurt. Wat begon als een groep van vier vrouwen, is inmiddels uitgegroeid tot een netwerk van meer dan 100 vrouwen. Podcastmaker Hugo Post praat in deze aflevering van Gedeelde Grond met Sahila, Samira, Nasrien en Marleen van De Club van Daan.

Welzijnscoalitie

Speeltuinen, kunstateliers, inloophuizen, pleinen, sportclubs en groenplekken worden dankzij de Welzijnscoalitie in Delfshaven steeds beter verbonden. Honderden vrijwilligers steken met plezier de handen uit de mouwen en proberen samen de buurt mooier te maken. Podcastmaker Hugo Post schuift in deze aflevering van Gedeelde Grond aan tafel met Mirjam van Rijn en Bram Dingemans van de Welzijnscoalitie.

De Buurttuin op het Dakpark

Alles komt samen in De Buurttuin op het Dakpark in Delfshaven. Vanaf het moment dat de lente begint komen daar dagelijks buurtbewoners bij elkaar om zich bezig te houden met hun hobbies. Van eigen moestuinen en schapenweide tot een thematuin en de kinderclub; in de Buurttuin zijn stadsnatuur en biodiversiteit voor iedereen toegankelijk. In de podcast Gedeelde Grond vertellen vrijwilligers Marjan en Ruben uitgebreid over de tuin aan presentator Hugo Post.

Studio Delfshaven

Bij werk- en ontmoetingsplek Studio Delfshaven in Bospolder-Tussendijken kunnen buurtbewoners terecht voor advies, creatieve activiteiten en voor gratis spullen uit de weggeefkast en -koelkast. Ook huist Stichting Zorgvrijstaat in de werk- en ontmoetingsplek, een stichting die bewoners wil leren om beter voor elkaar te zorgen.

Schiezicht

Schiezicht in Bospolder-Tussendijken staat op losse schroeven. De buurtontmoetingsplek is daarom op zoek naar manieren om het concept door te kunnen blijven zetten. De organisatie zet zich in voor verbindingen in de wijk met activiteiten zoals; aanschuifmaaltijden ‘Schaften aan de Schie’ en het Naai-atelier. Wilma, Ania, Mirjam en Julia van Schiezicht vertellen er meer over.

Creatief Beheer

Creatief Beheer is een belangrijke verbindende factor in de wijk. De basis is het dagelijks onderhoud dat ook de leefbaarheid van de wijk vergroot. Rini Biemans, Sara en Rosemarijn vertellen presentator Hugo Post in deze aflevering van Gedeelde Grond over hun aanpak, die ze stadsgeneeskunde hebben gedoopt. Zo wordt door Creatief Beheer, met een diversiteit aan mensen, Park 1943 organisch ontwikkeld tot een biodivers park met inheemse planten.

Delfshaven Energie Coöperatie

In de achtste aflevering van Gedeelde Grond schuift podcastmaker Hugo Post aan tafel de bestuursleden van de Delfshavense Energiecoöperatie Robert de Vrieze en Wouter Deen. Ook zijn aandeelhouder Marianne en Moenne de La Parre van Wijkenergie Werkt aanwezig.

WijkEnergieWerkt

In de zevende aflevering van Gedeelde Grond schuift podcastmaker Hugo Post aan tafel met José en Denise van WijkEnergieWerkt. WijkEnergieWerkt is een sociale onderneming die zich sinds 2019 bezighoudt met duurzame energie. Zo hebben ze bijvoorbeeld mensen uit de wijk in dienst die bij mensen thuis energiebesparende klussen doen en leiden ze mensen op tot zonnepaneelmonteur.

Veerkrachtige Gemeenschap

In de zesde aflevering van Gedeelde Grond schuift podcastmaker Hugo Post aan tafel met de initiatiefnemers van Veerkrachtige Gemeenschap; Ximena, Carolina, Vanessa en Chanti. Als gemeenschap strijden de initiatiefnemers voor het voortbestaan van het Bollenpandje en organiseren ze tal van activiteiten.

Open Oproep

In de vijfde aflevering van Gedeelde Grond schuiven Nadina en Carrianne aan tafel van de Open Oproep. De Open Oproep is het lokale platform vanuit de gemeente in Bospolder-Tussendijken, waar wijkinitiatieven een beroep kunnen doen op gemeenschapsgeld. “De beoordeling wordt niet door de gemeente gedaan, maar door de mensen zelf. Door de bewoners samen te laten beoordelen, ontstaat er weer een nieuw gemeenschapje”, legt Nadia verder uit.

EnergiePerformance BoTu

In de vierde aflevering van Gedeelde Grond komen de Rotterdammers van de theatergroep EnergiePerformance BoTu aan het woord. De Rotterdamse theatergroep maakt korte voorstellingen, die op verschillende plekken in de stad worden gespeeld. De voorstellingen gaan onder andere over de energieorganisatie en het leven in gemeenschap en zonder fossiele brandstoffen. Met theater brengen zij in beeld wat er leeft en speelt in de stad.

Taal- en Milieucoaches

In de derde aflevering komen twee taal- en milieucoaches van het Taalbedrijf aan het woord, een project van stichting Pauw. Aan tafel in een nog grotendeels lege huiskamer van de wijk in de Haringpakkerstraat zitten Selda en de medeoprichter Houria Tourich. Zij vertellen over het Taalbedrijf en de noodzaak om mensen te ondersteunen bij energiebesparing, taalondersteuning en waarom het ook belangrijk is dat er nu ook op de Haringpakkersstraat een warme huiskamers is gecreëerd.

Bollenpandje

Het Bollenpandje, aan de Rosier Faasenstraat 22, is een tweejarig bestaand bewonersinititiatief, wat onbedoeld op dit moment letterlijk onder water staat, als gevolg van de overvloedige regen van de afgelopen periode. Aan tafel zitten Tonny van Sommeren (initiatiefneemster) en de betrokken bewoners Fatiha, Henk en Louisa dos Santos-Consalves.

Huis van de Toekomst

In de eerste aflevering ‘Huis van de Toekomst’ brengt podcastmaker Hugo Post een bezoekje aan de toekomst; aan Bospolder-Tussendijken in het jaar 2050 om precies te zijn. Het Huis van de Toekomst experimenteert met een wijk op menskracht zonder gas of benzine. Het initiatief stelt haar deuren open voor bezoekers die een duurzame toekomst willen proeven.

Botumakers …

De Club van Daan…

Welzijnscoalitie…

De Buurttuin op het Dakpark…

Studio Delfshaven …

Schiezicht…

Creatief Beheer…

Delfshaven Energie Coöperatie…

WijkEnergieWerkt…

Veerkrachtige Gemeenschap…

Open Oproep…

EnergiePerformance BoTu…

Taal- en Milieucoaches…

Bollenpandje…

Huis van de Toekomst…