Geëmotioneerde ouderen genieten van kerstconcerten van violiste Miranda uit Vreewijk

Klassiek op Zuid is opgericht door violiste en vioollerares Miranda Rademaker om met klassieke muziek een maatschappelijk doel te dienen. Ze is meer dan een musicus die een muziekstuk tot in perfectie kan uitvoeren. Miranda is muzikant geworden om anderen te verblijden en te inspireren met muziek. Daarom geeft haar organisatie kerstconcerten aan huis en in bejaardentehuizen, om de soms eenzame en dementerende ouderen een mooi moment te laten delen.

De kerstmuziek maakt herinneringen en nostalgische gevoelens los bij bewoners van Aafje locatie Slinge. Een bewoonster moet hevig huilen tijdens de uitvoering van Stille Nacht door het ensemble van Klassiek op Zuid. “Ik kom uit een joods gezin en we mochten geen kerstliedjes zingen. Daarom deden we het stiekem. Dat was heel gezellig”, vertelt ze na het optreden over een herinnering van meer dan 50 jaar geleden.

Miranda heeft in de jaren dat ze optrad met Klassiek op Zuid vele bijzondere momenten beleefd. Als het ensemble speelt voor een groep hevig demente bejaarden, wil het voorkomen dat een van de luisteraars, die al in maanden geen woord heeft gezegd, ineens een van de kerstliederen begint mee te prevelen. Het heeft Miranda als mens en als muzikant doen veranderen: “Zelf ben ik misschien wat angstig geworden om ouder te worden. En als musicus was ik me er voor die tijd niet van bewust dat muziek zo een impact kan hebben.”