Geen grote vuurwerkshow, maar er brandt wel licht in IJsselmonde en Charlois

Oud en Nieuw wordt dit jaar anders dan ooit tevoren. Eerder is door Gemeente Rotterdam verboden om consumentenvuurwerk af te steken. Tot grote verdriet van velen gaat de grote vuurwerkshow op de Erasmusbrug ook niet door. De shows bij Hoek van Holland en Nesselande zijn afgelast. Bewoners kunnen echter wel zelf initiatieven organiseren. In IJsselmonde en Charlois zijn deze al goedgekeurd.

In IJsselmonde wordt door middel van lichtkunst Oud en Nieuw gevierd. In het gebied worden tien plekken in het zonnetje gezet. “Het is erg treurig dat weinig mogelijk is, maar we denken in mogelijkheden”, legt bewoner en gebiedscommissielid Femke Bouwer-Van Schie uit. Er worden schijnwerpers op daken geplaatst die een pijl in de lucht laten zien. “Het is de bedoeling dat dit voor iedereen vanuit eigen straat te zien is”, legt Femke uit. Elk plekje wordt ook nog eens extra uitgelicht door middel van een mini-documentaire.

Ook in Charlois is goed nagedacht over een initiatief dat de bewoners met elkaar verbindt, zonder hen in gevaar te brengen. “Het was geen makkelijke klus”, zegt bewoner en wijkmanager Marieke Smit. “Maar, toen kwam het lichtpuntje.” Samen met een groep kunstenaars en buitenruimtearchitecten uit de wijk Oud-Charlois is er een plan gemaakt, dat inmiddels na de nieuwe maatregelen alweer is aangepast. “Er worden hoge lichtkunstwerken aan lantaarnpalen gehangen”, vertelt Femke blij. “We hebben besloten om uit te wijken naar de grotere pleinen en parken als locatie, omdat de kleinere straten anders misschien toch teveel aandacht zouden trekken.” Ook de praktijkscholen uit de wijken werken mee aan het project: “Het initiatief is gemaakt door mensen uit de wijk en dat is ook de wens!”.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat