Geen heiwerkzaamheden Little C meer op zaterdag

Voor het bouwproject Litte C aan de G.J. de Jonghweg in Rotterdam-Delfshaven worden er geen heiwerkzaamheden meer verricht op zaterdag. Dat heeft de bouwer besloten naar aanleiding van overleg met bewoners.
Vertragingen
Begin juni kondigde ontwikkel- en bouwcombinatie van de TBI-bedrijven J.P. Van Eesteren en Era Contour nog aan de heiwerkzaamheden uit te breiden naar de zaterdag en doordeweeks ook langer door te gaan. Dat was nodig vanwege vertragingen die de bouw had opgelopen. “De bouwmarkt is momenteel enigszins oververhit. Dat betekent dat materieel of vakmanschap niet altijd voorhanden is. Dat was hier ook het geval: we hadden gerekend op vier heistellingen, maar twee daarvan hadden vertraging opgelopen bij een ander niet-TBI-bouwproject, waardoor we eerst met twee van start moesten. Dat zorgde voor vertraging in de planning”, zegt Delian de Gier, communicatie-adviseur van Little C.

Zaterdag schrappen
Het heien begint elke dag om 07.00 uur ‘s morgens. Het besluit om niet te stoppen om 17.00 uur, maar door te gaan tot 18.00 uur ‘s avonds en ook zaterdags te heien van 09.00 tot 16.00 uur, was bedoeld om de achterstand in te lopen. Niet alle bewoners waren daar even blij mee en daarom heeft de bouwer nu besloten de zaterdag te schrappen.

Begrip
“Vanuit de buurt kregen we best wel wat reacties. Er was wel begrip, maar vooral met het heien op de zaterdag hadden een aantal bewoners problemen. Terwijl Hogeschool Rotterdam juist liever had dat er in het weekend gewerkt werd in plaats van doordeweeks. Je kunt het natuurlijk nooit helemaal goed doen”, zegt Delian.

Onderdeel van de buurt
Toch valt het aantal klachten mee, benadrukt ze. Meer dan tien zijn het er niet. Toch is de beslissing om zaterdag te heien teruggedraaid. “Er is ons veel aan gelegen om een goede buur in de wijk te zijn en te blijven. We zijn toch een lange tijd te gast in de buurt.”

Na de bouwvak
De beslissing betekent wel dat de heiwerkzaamheden langer zullen door gaan: zeker tot half augustus. “Het blijft een groot bouwproject”, zegt De Gier. Het duurt nog tot zeker eind 2020 voordat het gehele project is afgerond. Of er gedurende het bouwproject helemaal niet meer op zaterdag gewerkt gaat worden, is niet zeker: “Het ligt niet voor de hand, maar volledig uitsluiten kunnen we het niet.”

1600 palen
Tijdens de heiwerkzaamheden ervaren omwonenden vaak de meeste geluidsoverlast. In totaal moesten er 1600 heipalen de grond in, waarvan er nu nog zo’n 900 geheid worden.

Woningen en kantoren
Afgelopen maandag is het officiële startsein gegeven voor de start van het nieuwbouwproject door samen met bewoners en gebruikers vijftien reuzeballonnen vol confetti door te prikken waarna de eerste officiële heipaal de grond in is gegaan. Er komen lofts en appartementen, workspaces en kleinschalige horeca in vijftien gebouwen. Er is ruimte voor 320 lofts en appartementen, waarvan 111 koop en 209 vrije huur, en 9.000 m2 aan ruimte voor kantoren, werkplekken, horeca en ateliers. Ook het Familiehuis Daniel den Hoed neemt haar intrek in Little C, waardoor kankerpatiënten en hun familie dichtbij elkaar kunnen zijn en elkaar kunnen steunen tijdens de behandeling in het Erasmus MC. Na de zomervakantie tot begin 2019 wordt gewerkt aan de parkeergarage die ruimte gaat bieden aan 245 parkeerplaatsen. Daarna begint de realisatie van de gebouwen, wat op zijn vroegst eind 2020 wordt afgerond. De verkoop van de laatste kooplofts- en appartementen begint na de zomer van 2018. De verhuur start op een later moment.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat