Geen zwemplezier in de Bergse Voor- en Achterplas vanwege blauwalg

Er zit blauwalg in de Bergse Voor- en Achterplas. Ondanks dat de plassen geen officieel zwemwater zijn, worden ze daar wel regelmatig voor gebruikt. Dat gaat nu dus niet meer. De gemeente waarschuwt met borden om het water niet aan te raken.

Blauwalg ontstaat in stilstaand water bij hoge temperaturen en veel zonlicht. Vooral als er veel voedsel voor de blauwalg in het water zit, zoals fosfor, groeit de bacterie. Als je met blauwalg in aanraking komt, kan je flink ziek worden. Je kan er uitslag, duizeligheid, maag- en darmklachten en hoofdpijn van krijgen. Ook voor huisdieren is dit gevaarlijk.

Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard is verantwoordelijk voor het in de gaten houden en bestrijden van blauwalg. Met veldinspecties en metingen komen ze erachter of er ergens te veel blauwalg zit. Dit was bij de Bergse Plassen zodanig het geval dat er een zwemverbod moest komen. De verspreiding gaat het waterschap tegen door water via een andere route te laten stromen en gebieden te isoleren. Ook passen ze het waterpeil aan en laten ze schoon water instromen.

Op zoek naar zwemwater zonder blauwalg? Op deze website vind je een overzicht van alle zwemwateren in Rotterdam en wat de status is. Niet alleen voor blauwalg wordt gewaarschuwd, maar ook voor PFAS.

Eerder liep OPEN-verslaggever Nika mee met Johan van Tent van Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard om zo’n watermeting te doen in de Kralingse Plas.