Vader en dochter lopen de Rotterdam Memory Walk samen met dementerende moeder Marianne

Dit jaar is de 1e editie van de Memory Walk in Rotterdam gehouden. Op zaterdag 17 december wandelen ongeveer 1000 mensen de route door van 3 kilometer door Rotterdam om geld op te halen voor dementieonderzoek in het Erasmus MC. Een van de deelnemende teams is het team van Ronald Baak. Zijn vrouw Marianne heeft jongdementie.

De zus van Ronald, Else zag een bericht van de Memory Walk voorbij komen en besloot haar nichtjes, de dochters van Ronald en Marianne te appen. Met een team bestaande uit familie en vrienden van Marianne doen ze mee. Ze hebben het meeste geld van alle teams opgehaald. Else is de drijvende kracht achter het team. Ze vindt dat kennis macht is en daarom er meer geld moet komen voor onderzoek naar dementie. De familie zit in een bizarre situatie, maar samen komen ze er wel!

Ronald Baak is getrouwd met Marianne, ondanks dat hij zelf ongeneeslijk ziek is, blijft hij zorgen voor Marianne. ‘‘In de loop van de jaren kom je door gedragsveranderingen erachter dat er iets niet klopt. Het moment dat haar ziekte was vastgesteld was meer een bevestiging voor iets wat ik al zag aankomen. Ik gun dit werkelijk waar niemand’’, vertelt Ronald.

‘‘We willen allemaal oud worden en daar horen ziektes bij. Laten we dan kijken hoe we dat op zo’n prettig mogelijke manier kunnen doen’’, aldus Else van Eijk. ‘‘Mijn schoonzus is dementerende, al op een vrij jonge leeftijd. Je kunt lijdzaam toekijken, maar wij hebben als familie gedacht ‘wij gaan meedoen om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren om geld op te halen voor onderzoek’ ’’, voegt ze toe.

Geld voor onderzoek is hard nodig, want het aantal mensen in Nederland dat leeft met dementie neemt naar verwachting toe tot een half miljoen patiënten in de volgende 25 jaar. Dementie is nog steeds een dodelijke ziekte. Onderzoek naar de oorzaken en een betere behandeling van dementie zijn daarom van levensbelang.