Gemeente gaat misstanden op particuliere woningmarkt aanpakken

De gemeente gaat misstanden op de particuliere woningmarkt aanpakken. En treedt op als marktmeester om er voor te zorgen dat particuliere woningen binnen het sociale segment betaalbaar en beschermd blijven voor de mensen die particulier huren. De gemeente doet dit onder meer door het informeren en aanspreken van huurders en verhuurders over hun rechten en plichten. En te handhaven waar nodig.

Met de 25 maatregelen uit het Actieplan Goed Huren en Verhuren moeten de misstanden worden aangepakt en de voorraad betaalbare particuliere woningen beschermd. Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen) : “Er zijn teveel misstanden bij de particuliere verhuur, die accepteer ik niet meer. Het wordt eindelijk tijd dat de gemeente achter deze huurders gaat staan en hen beschermt. We doen alles wat binnen onze macht ligt. Rotterdam moet voor iedereen een aantrekkelijke woonstad zijn, ook voor mensen met een laag en middeninkomen die particulier huren.”

Rotterdam heeft ruim 60.000 particuliere huurwoningen en dit aantal groeit. In de Woonvisie Rotterdam 2030 staat dat de gemeente moet toezien op het goed huren en verhuren van woningen. Of Rotterdammers nu bij een corporatie of een particuliere verhuurder huren, iedereen heeft recht op een verhuurder die zich aan de regels houdt. Dat betekent een goed huurcontract, juiste huurprijs en goed onderhoud en beheer. En dat misstanden zoals overbewoning, intimidatie, woon- en adresfraude, discriminatie en uitbuiting van huurders onacceptabel zijn. Uit onderzoek in de wijk Carnisse (2019) onder particuliere verhuurders blijkt bijvoorbeeld dat 64% teveel huur betaalt.

Om de misstanden aan te pakken zet de gemeente vanaf 2021 een pakket van 25 maatregelen in voor de hele stad. Met extra aandacht voor de wijken Carnisse, Oud Mathenesse, Oud Charlois, Tarwewijk, Bloemhof en Hillesluis. Rotterdammers die een sociale woning huren krijgen een brief over hun rechten en plichten. Er komt een huurprijscalculator waarmee huurders kunnen berekenen wat de maximale prijs voor hun woning mag zijn. De huurprijscalculator geeft ook advies over welke stappen huurders kunnen nemen voor huurverlaging. Inspecteurs houden toezicht op het naleven van de regels. Huurders kunnen ‘eigen huis coaches’ wijzen op missstanden en (nieuwe) verhuurders worden door hen aangesproken op de regels voor het verhuren.