Gemeente laat megatuin in woonblok Tarwewijk volledig overwoekeren

De grote binnentuin midden in het woonblok aan de Puttershoekstraat, Wieldrechtstraat, Gaesbeekstraat en de Mijnsherenlaan ligt er al meer dan 10 jaar slecht bij. Het woonblok is deels van Woonstad en deels van particuliere verhuurders, maar het hof zelf is eigendom van de gemeente. Bewoners zien met lede ogen aan dat hun uitzicht zich steeds verder beperkt tot metershoog onkruid en woekerende bramenstruiken.

“Het is me echt een doorn in het oog”, aldus Tino Clydesdale. Tino is buurtbeheerder bij Woonstad in Tarwewijk en ergert zich al jaren aan het braakliggende terrein. “Het is een aantal keer helemaal leeggehaald, maar vervolgens wordt het niet onderhouden, en dan krijg je dit weer.” Volgens Tino heeft Woonstad zelfs aangeboden de verantwoordelijkheid te nemen voor het terrein, maar er is inmiddels een groot hek voor de doorgang geplaatst en dus is het voor Woonstad niet meer mogelijk onderhoudsmateriaal naar binnen te krijgen.

Vijf jaar
Een bewoonster van het particuliere-woonblok aan de kant van de Mijnsherenlaan, staat buiten te praten met haar kinderen. We vertellen haar dat we graag meer willen weten over de binnentuin en direct mogen we met haar mee naar binnen. Ze leidt ons door de keuken naar het balkon. Een balkon dat in theorie een prachtig uitzicht heeft op een groene oase midden in de drukke Tarwewijk. Een plek waar haar kinderen kunnen spelen of waar ze met buurtgenoten samen kan komen. Tot groot verdriet van de bewoonster is dat helaas al jaren niet meer mogelijk.

In het midden van de tuin zie je enkel nog de overblijfselen van wat ooit een speeltuin was: een glijbaan, een wip en een rood loopautootje voor kleine kinderen. “Daar heeft mijn zoon vijf jaar geleden nog ingezeten,” vertelt de bewoonster. Haar zoon is inmiddels 10. Het autootje is nooit meer van die plek af geweest en de tuin is volgens de huurders een jaar door de gemeente afgesloten met een nieuw, groen hek. De particuliere huurders kunnen dus sowieso geen gebruik meer maken van de tuin, iets wat Woonstad eigenlijk wél graag zou zien.

Buurtbeheerder Tino kijkt al zeker 10 jaar machteloos toe hoe de binnentuin achteruit gaat en niemand verantwoordelijkheid lijkt te nemen. Zonde, vindt hij, want het kan op zoveel manieren gebruikt worden voor de bewoners en de wijk: “Hoe mooi zou dat zijn!” Tino blijft dromen. Kevin van Eikeren, woordvoerder bij Woonstad, bevestigt Tino’s verhaal: “Ons gevoel is dat dit stukje groen gewoon geen prioriteit is voor de gemeente. Het is soms lastig contact te krijgen en er zijn veel personeelswisselingen.” Volgens Kevin heeft Woonstad zelfs al contact gehad met de gemeente om het stuk groen over te kopen en dan zelf verantwoordelijkheid te nemen voor het onderhoud. Maar dat heeft tot op heden niks opgeleverd.

Onwetendheid
De gemeente laat in een reactie weten op de hoogte te zijn van het feit dat de tuin toe is aan een onderhoudsbeurt. Daarnaast geven ze aan dat ze op dit moment eigenlijk niet goed weten hoe vaak de tuin onderhouden wordt en bevestigen ze het verhaal van personeelswisselingen. “Maar het ziet er slordig uit en we begrijpen dat buurt bewoners hierover klagen. We proberen uit te zoeken hoe we dit stuk vaker kunnen onderhouden.” Het eerstvolgende onderhoud is volgens de gemeente over twee weken gepland.

Een blik op de huidige situatie doet in ieder geval vermoeden dat er al een flinke periode géén onderhoud is gepleegd en het verhaal van de particuliere huurder bevestigt dat. Kevin van Eikeren van Woonstad denkt dat het probleem vooral zit in het feit dat de gemeente niet goed weet wat ze met het stuk grond willen doen: “Wij willen het best overnemen van de gemeente, maar bottom-line gaat het er ons om dat het een bestemming krijgt. Nu ligt het te verloederen.”