De gemeente Rotterdam heeft een lespakket ontwikkeld om ouders en kinderen te waarschuwen voor het gebruik van lachgas. De gemeente deed dit in samenwerking met de organisatie Youz. De organisatie ziet langzaam maar zeker, steeds meer jongeren die verslaafd raken aan lachgas.
Scholen die geïnteresseerd zijn in een lespakket kunnen zich aanmelden. “Eerder dacht men dat het ging om een campagne voor alle Rotterdamse scholen. De scholen hebben het heft in eigen handen. Zij kunnen het beste beoordelen of lachgas een actueel onderwerp is voor scholieren”, laat een woordvoerder van Youz weten.
Een pakket voor middelbare scholieren bestaat uit verschillende oefeningen, stellingen en ook de mening van kinderen is belangrijk. “Op een speelse manier proberen we kinderen duidelijk te maken, wat lachgas is en waarom het schadelijk is”, aldus Brenda Riegman senior projectmanager bij Youz. Op basisscholen gaat het juist om een informatieoverdracht voor ouders. “Je moet het eigenlijk zien als een stukje preventie. Als ouders nu meer weten van lachgas, dan zijn ze beter voorbereid later.
De docenten van de scholen geven de cursussen zelf. “Dit is een bewuste keuze. Mochten kinderen na de cursus nog vragen hebben over lachgas, dan kunnen ze deze direct stellen aan de docent. Daarnaast zien we dat dit soort cursussen beter werken in een vertrouwde omgeving.”
Wat is lachgas? Lachgas onderdrukt pijnprikkels die binnenkomen via de hersenen. Het gas smaakt en ruikt zoet en is kleurloos. Jongeren slaan het topje van een slagroompatroon kapot, om het gas vervolgens, in een ballon te stoppen en dit uit de ballon te inhaleren. Dit laatste brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid of longschade, zijn slechts enkele negatieve effecten van het gas.
Lachgas is overigens niet illegaal en valt onder de Warenwet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert de verkoop wel. Maar wie besluit lachgas te kopen en dit te gebruiken, is zelf verantwoordelijk.