Gemeente Rotterdam, Hilton en Startcollege helpen jongeren aan een baan

Gegarandeerde banen en scholingsplekken voor jongeren. Gemeente Rotterdam heeft op 29 april het eerste Rotterdamse Jongerenakkoord ondertekend samen met Hilton en het Startcollege van Albeda en Zadkine.

Het is voor het eerst dat gemeente, bedrijfsleven en een onderwijsinstelling zo’n akkoord sluiten. Er zijn ook afspraken gemaakt tussen Hilton en het Startcollege over de inzet van mbo1-studenten.

Rotterdam gaat de strijd aan met jeugdwerkloosheid door jongeren concreet aan de slag te helpen. Een grote groep jongeren heeft geen startkwalificatie of een diploma dat aansluit op de arbeidsmarkt. Door werkgevers en onderwijs samen te brengen, ontstaat een win-win situatie: gegarandeerde plekken voor jongeren met de juiste skills waar de werkgever naar op zoek is.

Wethouder Struijvenberg: “Vandaag hebben we een belangrijke stap gezet. Het eerste akkoord waarin het Albeda, Zadkine, Hilton en Rotterdam de handen ineen slaan om meer jongeren aan een baan of stage te helpen. Hilton Rotterdam zet specifieke vacatures uitsluitend open voor jongeren en vult in 2015 zestig procent van al hun ontstane vacatures met jongeren. Zo ontstaat dus een mooie kans om bij zo’n onderneming te werken. We verwachten dat jongeren die kansen pakken, want leren en werken loont! Dit is een mooi begin en ik ga voor minimaal 30 Jongerenakkoorden in deze collegeperiode.”

Rotterdam telt op dit moment zo’n 7500 jongeren die op zoek zijn naar werk, waarvan 2850 met een bijstandsuitkering; de inzet is om dit aantal in 2018 terug te brengen naar 5000. Voor de jongeren die al werkloos zijn, ontwikkelt de gemeente een begeleidende aanpak, zoals gebiedsgerichte maatregelen samen met het MKB om voor jongeren kansen te creëren bij lokale ondernemers. Daarnaast biedt de gemeente sollicitatie- en loopbaantrainingen aan en startersbeurzen voor hoger opgeleide jongeren. Rotterdam streeft naar regionale samenwerking en zoekt aansluiting bij landelijke initiatieven om meer jongeren aan het werk te helpen.