Gemeente wil regels studentenhuisvesting versoepelen: ‘Wij zijn er heel erg van geschrokken’

De gemeenteraad heeft afgelopen donderdag het nieuwe Uitvoeringsplan Studentenhuisvesting besproken. Hieruit is duidelijk geworden dat om de kamernood onder studenten op te lossen, de gemeente onder andere in wil gaan zetten op het versoepelen van een aantal recent ingevoerde regels rondom het verhuren van kamers. Stichting Stop Overlast Kralingen (STOK) is niet blij met de nieuwe plannen.

“Wij zijn er gewoon heel erg van geschrokken. We zijn al twee jaar hard aan het werk om de overlast terug te dringen”, aldus STOK-lid en Kralingen-bewoner Sanneke van Hassel. “Je hebt hele rustige studenten, maar natuurlijk ook wat minder rustige.” Dat zorgt voor een groot aantal overlastmeldingen; denk aan nachtelijk lawaai, glaswerk en braaksel op straat.

Actieplan
Geluidsoverlast en feestjes die tot laat doorgaan zijn volgens Sanneke op zich geen probleem, als het maar een beetje verdeeld wordt door de stad. Maar inmiddels telt Kralingen de meest verkamerende straten van Rotterdam. Daarom is in februari 2022, door wethouder Handhaving en Buitenruimte Karremans in samenspraak met Bewonersinitiatief STOK, het Actieplan Studentenoverlast opgesteld. Een van de belangrijkste nieuwe regels die hierin is vastgelegd, is de mogelijkheid om de vergunning van een studentenpand in te trekken als er gedurende een langere periode veel overlast is.

Door het nieuwe plan van de gemeenteraad wordt het intrekken van die vergunningen echter ineens vrijwel onmogelijk, en dat terwijl die maatregel zo nieuw was dat er volgens Sanneke nog niet eens op werd gehandhaafd. Ook wordt het makkelijker om woningen op te splitsen en kunnen er meer studenten in een huis wonen: “Het probleem is dus vooral dat je nu vanaf drie studenten een vergunning nodig hebt en straks pas vanaf vier. Dan kun je bijvoorbeeld drie keer drie studenten in een pand zetten als je ze alledrie een eigen voordeur geeft.”

Voor de bühne
Daarnaast wordt er te weinig nagedacht over welke panden precies in aanmerking komen voor studentenwoningen: “Er zijn gewoon heel veel huizen verkamerd die er niet voor zijn gebouwd – die oude portiekflats zijn heel gehorig. In Amsterdam zijn allemaal regels voor bijvoorbeeld isolatie, dat heb je hier niet.”

Huisvesting is op dit moment een groot probleem in de stad, erkent Sanneke: “Ik heb een studerende dochter en ik zie dat ook bij haar en haar vrienden.” De bouw van een nieuwe studentenhuisvesting, ook een van de plannen van de gemeente, worden door STOK en Sanneke dan ook toegejuicht. Tegelijkertijd ziet ook Sanneke dat dit geen directe oplossing is voor het probleem: “Dat gaat over flats die er op z’n vroegst pas over vijf jaar staan.”

Een jaar geleden keken we samen met Sanneke in Kralingen bij een aantal studentenhuizen