Nachtopvanglocaties in Rotterdam staan onder druk door de toename van het aantal dak- en thuislozen. Ze hebben daarom tijdens de wintermaanden honderden extra plekken vrijgemaakt. Die zijn maar tijdelijk en het is eigenlijk nog steeds niet genoeg. Daarom komen de opvangorganisatie en de gemeente Rotterdam nu met nieuw beleid, namelijk Room First.
“Room First betekent eigenlijk niets meer of minder dan dat we een dakloze een sleutel van een eigen plek geven. Vanaf dat moment kunnen we de hulpverlening opstarten”, legt Lars Hoppzak uit. De senior medewerker in de nachtopvang legt verder uit: “Op het moment dat je een dak- of thuisloze dat geeft, geef je ze eigenlijk ook rust. Dan staat iemand ook veel meer open voor begeleiding”, vertelt Lars verder. De gemeente Rotterdam startte een aantal jaar geleden met een pilot. De resultaten waren gunstig, waardoor het nu in het opvangbeleid van de stad wordt opgenomen.
Bij nachtopvang de Hille in de wijk Feijenoord hebben ze veel vertrouwen in het nieuwe beleid. Dak- en thuislozen kunnen daar nu al terecht. Zij kunnen zich melden bij het loket Centraal Onthaal van de gemeente Rotterdam. Daar wordt dan bepaald of je toegang krijgt tot het opvangcentrum. “Ik denk dat dit beleid snel zal worden ingehaald door het Room First beleid. Ik denk dat we in de toekomst echt alleen nog maar zulke constructies hebben. Dan hebben mensen daadwerkelijk de ruimte om met hen problemen aan de slag te gaan”, besluit hij.
Sinds 2022 zet de overheid in op ‘Housing First’, oftewel eerst een huis. In Finland, waar Housing First nationaal beleid is, leidde dit al tot succes. Het is het enige Europese land waar het aantal dakloze mensen in de afgelopen jaren niet toenam. Bij het concept ‘Room First’ van CVD krijgen dakloze mensen een kamer toegewezen waaruit ze stappen kunnen zetten om hun eigen woning te vinden.