Gemeenteraad draait subsidiekraan voor Duimdrop pas na 2021 dicht

De Duimdrop-containers hoeven volgend jaar toch niet te sluiten. Wethouder Sven de Langen wilde de subsidiekraan voor de organisatie, die in verschillende Rotterdamse wijken speelgoed uitleent aan kinderen, dichtdraaien, maar een meerderheid van de gemeenteraad besloot donderdag anders: Duimdrop mag in 2021 nog doorgaan, maar daarna is het toch echt definitief gedaan met de organisatie.

Donderdag kwam de gemeenteraad samen om over de begroting voor volgend jaar te stemmen. Eén van de meest besproken onderwerpen was het eventuele stopzetten van de subsidiekraan voor Duimdrop. Wethouder De Langen vindt het tijd voor nieuwe initiatieven die “effectiever” zijn.

De afgelopen weken was er veel protest onder Rotterdammers die vonden dat Duimdrop moest blijven. Zo waren wij vorige week live bij de grootschalige protestactie voor het Stadhuis.

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Frotterdamisopen%2Fvideos%2F677503089573014%2F&show_text=false&width=560″ width=”560″ height=”314″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share” allowFullScreen=”true”></iframe>

Centraal plein
Duimdrop is 27 jaar geleden in het leven geroepen om in sommige wijken van de stad een verschil te maken. De meeste containers zijn op een centraal plein in de wijk neergezet. Tot dan toe was er op die pleinen vaak niets te doen en kon het voor jonge kinderen soms zelfs gevaarlijk zijn om er te spelen.

Eén van de wijken waar zo’n Duimdrop-container staat is in Hillesluis. De klap kwam hier hard aan toen bekend werd dat de gemeente de container waarschijnlijk niet meer wil financieren. Daarom startte ‘buurtmoeder’ Carmelita Cleve, die al jaren als vrijwilliger actief is bij Duimdrop, een actie op Instagram en TikTok. Wij gingen daarom bij haar langs.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/oog_uD9dkDU” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Agniesebuurt
In de Agniesebuurt, waar op het Johan Idaplein ook één van de Duimdrop-containers staat, snappen ze niks van het voornemen van de gemeente. “Als Duimdrop sluit, spelen kinderen niet meer buiten”, aldus een meisje dat er iedere week speelgoed leent. 

Gino Wouter, wijkraadslid van de Agniesebuurt, hoopt dat het college besluit om Duimdrop voor de stad te behouden. Volgens hem leren kinderen er veel sociale vaardigheden aan. “Dat gebeurde bij mij ook toen ik als klein jongetje in Duimdrop speelde.”

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/l0VhUcsEXTk” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat