Gevluchte dichters delen verhalen voor de vrijheid op Katendrecht

Internationale dichters droegen op 31 mei hun werk voor tijdens de ‘Verhalen voor Vrijheid’-tour op Katendrecht. Rondom het congres van het ICORN-vluchtsteden netwerk organiseerde Verhalenhuis Belvédère van 28 mei tot 2 juni het ‘Verhalen voor vrijheid’-festival.

Sinds 2016 is Verhalenhuis Belvédère aangesloten bij het ICORN-vluchtsteden netwerk. Zij bieden schrijvers, dichters en artiesten sindsdien onderdak op hun zolder. Zo krijgen deze personen, gevlucht voor oorlog of een onderdrukkend regime, de ruimte om op adem te komen. Vanwege het congres van ICORN organiseerden het Verhalenhuis een uitgebreid publiek programma. Een onderdeel hiervan was de tour over Katendrecht.

Tijdens de tour vertoonden artiesten op zeven verschillende locaties hun kunsten. Elk van deze artiesten was een migrant met een vlucht-achtergrond. Zoals Adnan Alaoda, een Syrische dichter, die de eerste bewoner was van het gastenverblijf van Verhalenhuis Belvédère. “Het vertellen van verhalen zit in mijn achtergrond; ik ben Bedouine en dat is mijn trots.”

Ishmail Kamara uit Sierra Leone heeft in Rotterdam zijn schrijftalenten ontdekt. Hij vertelt dat hij in Rotterdam zichzelf heeft kunnen ontwikkelen en heeft leren omgaan met zijn verleden.

In een kapperszaak trad de uit Iran afkomstige Amir Afrassiabi op: “Ik vertel geen verhalen door middel van gedichten, maar de gedichten schrijven zichzelf. De woorden zoeken andere woorden en zinnen zoeken andere zinnen. Zo wordt een gedicht.” Bekijk hieronder de reportage van de tour!

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter