Gezond 010

In de nieuwe serie Gezond010 gaat OPEN Rotterdam op zoek naar manieren om gezond te leven. Van de vier grote steden in Nederland heeft Rotterdam het hoogste percentage mensen met overgewicht, 52% van de inwoners is te zwaar waarvan 19% obees is. In de serie worden vier bedrijven gevolgd die zich inzetten voor het maken van een gezondere voedingskeuze en staat dat gezond eten ook makkelijk kan zijn centraal.
In de eerste afleveringen in juli wordt in elke aflevering een bedrijf uitgelicht dat zich inzet voor meer Rotterdammers met een gezond gewicht. In september volgen de laatste afleveringen waarin we terugkeren naar de bedrijven om te zien hoe het er nu mee staat.

In een serie van 6 afleveringen van 5 minuten staat centraal waarom gezond eten ook makkelijk kan zijn. In de eerste 4 afleveringen in juli wordt in elke aflevering een ander bedrijf uitgelicht dat zich inzet voor meer Rotterdammers met een gezond gewicht. 

Aflevering 10 – Gezonde kantines bij gemeentelijke accomodaties
In deze laatste aflevering staat het gezonde voedingsaanbod in de kantines van de gemeentelijke accommodaties centraal.

Sportcentrum West heeft niet al te lang geleden de boel omgegooid, om een zo gezond mogelijke kantine te zijn. En met succes, want zij zijn met hun gezonde kantine in de prijzen gevallen. En ook Kinderboerderij de Kooi op Zuid stelt alle zeilen bij om een gezond aanbod in hun kantine te realiseren.

Aflevering 9 – Lekker Fit!
Met het programma Rotterdam Lekker Fit! zet de gemeente Rotterdam zich sinds 2005 in om overgewicht, ongezonde voeding en te weinig beweging bij Rotterdamse kinderen tot en met 12 jaar tegen te gaan. Want, het overgewicht onder jonge kinderen in de stad is schrijnend.

Door Lekker Fit! komen basisschoolleerlingen op een leuke en leerzame manier in aanraking met de voordelen van een gezonde leefstijl. Zo komen de thema’s voeding, beweging en gezonde keuzes maken op het gebied van eten en drinken aan bod.

Deelnemende basisschool de Hoeksteen in Pendrecht benoemt de goede resultaten. Leerlingen zijn zich op jonge leeftijd namelijk al bewuster van gezondheid en het belang hiervan. Wij lopen hier een dagje mee met Danny uit groep 2 die gezond gaat trakteren voor zijn verjaardag.

Aflevering 8 – Maaltijdenservice Verkade
Gemiddeld één op de tien 65-plussers in Nederland is ondervoed en bij ouderen in ziekenhuizen en verpleeghuizen is dat aantal één op de drie. Dat blijkt uit onderzoek van Canan Ziylan. Ook in Rotterdam is ondervoeding bij ouderen een groot probleem.

Dave Loman van groentewinkel Verkade gaat dit probleem aan het hart. Daarom is hij maaltijdenservice Verkade begonnen. Met zijn maaltijdenservice maakt hij gezonde maaltijden voor ouderen in de omgeving. De mensen kunnen de maaltijden ophalen maar voor wie dat moeilijk is brengt hij de speciaal voor hen gemaakte maaltijden thuis. Hij zorgt ook gelijk voor een stukje sociaal contact, wat voor de klanten leuk is en Dave haalt hier ook plezier uit.

In deze aflevering van gezond010 draaien wij mee met Dave tijdens het bereiden en het rondbrengen van de maaltijden. We komen langs bij drie huishoudens, waarvan een die van een 105-jarige mevrouw.

Aflevering 7 – Cyclehack 
In aflevering 7 nemen we een kijkje bij CycleHack. Tijdens het Global CycleHack Event komen fietsliefhebbers samen in hun stad, om het fietsen in die stad nog leuker en beter te maken. Fietsen is een leuke manier om gezond te blijven maar dan moet daar natuurlijk wel de mogelijkheid voor zijn. Een groepje Rotterdammers zoekt voor diverse fietsvraagstukken een oplossing.

Aflevering 6 – Scholleboosloop
In aflevering 6 volgen wij buschauffeur Cor. Samen met een groep van 30 andere RET-ers doet hij mee aan de Schollebosloop. Hier trainen zij keihard voor. Een goede conditie hebben én behouden is namelijk voor deze groep heel belangrijk. Zij hopen met hun enthousiasme ook andere RET-collega’s in beweging te krijgen.

Aflevering 5 – Supermarktsafari
Wereldvoedseldag, World Food Day Rotterdam, staat weer voor de deur. Op zondag 15 oktober organiseert Rotterdam Food Cluster (initiatief van Gemeente Rotterdam) het evenement.

In deze nieuwe aflevering van #gezond010 gaan studenten in het teken van deze dag de uitdaging aan om gezond boodschappen te doen. Oftewel: Zij gaan op Supermarktsafari.  

Studenten hebben het namelijk vaak zo druk met school dat het niet altijd even makkelijk is om gezond te eten. En wat is nou wel of juist helemaal niet gezond? Dietiste Femke van Liere geeft de studenten de antwoorden op deze vraag, waarna zij hun nieuwe kennis meteen in de praktijk brengen.

Tijdens de Wereldvoedseldag kunnen bezoekers ook boodschappencoaching krijgen. Kijk voor meer informatie op: http://www.worldfooddayrotterdam.nl/

 

Aflevering 4 – Gezond snacken onderweg
Deze week in Gezond010 gaan chefkok Job Pattinasarany van KINO, voormalig chefkok van de Suicide Club Marnix Benschop en voormalig kok van Bazar Richenel Plein in KINO de strijd met elkaar aan in een kookwedstrijd. Het is de bedoeling dat ze een gezonde snack voor onderweg maken. Welk gerecht wint er?

Aflevering 3 – Health Events
Presentatrice Laurence ondergaat in het Timmerhuis, net zoals veel Rotterdamse ambtenaren, een heuse Health APK om te checken hoe het met hun gezondheid is gesteld. Hoe zit het denk je met jouw cholesterol, BMI, gehoor en bloeddruk?


 
 
Aflevering 2 – Healthcoin en Move More
In de tweede aflevering van Gezond010 zien we hoe Healthcoin en Move More Rotterdammers op verschillende werkplekken aan het bewegen proberen te krijgen, want weinig beweging is niet goed voor de gezondheid.

Aflevering 1 – Weekly Dinner
Een ongezonde leefstijl is een groot probleem in Rotterdam. In de nieuwe serie Gezond010 gaan wij op zoek naar manieren om gezond te leven. In de eerste aflevering zien is Elaha Zarabi druk bezig met haar zelf gemaakte applicatie ‘Weekly Dinner’. Deze app zorgt op een moderne en laagdrempelige manier dat gezond eten leuk wordt voor kinderen.

Gezond010 is een initiatief van Gemeente Rotterdam.