Waar er eerder nog werd geadviseerd om kinderen en honden af te spoelen, nadat zij in zeeschuim hadden gespeeld, geldt sinds deze maand het advies om helemaal weg te blijven van het schuim. Dit omdat er hoge concentraties PFAS in zitten. Maar zowel strandgangers als strandwachters zijn hier lang niet altijd op de hoogte van. Bij de stranden staan immers geen borden, de adviezen zijn uitsluitend online te vinden.
Uit een rapport van het RIVM bleek eind vorig jaar dat er aan de Nederlandse kust hoge concentraties PFAS in het zeeschuim zitten. Tot en met juni dit jaar adviseerde de overheid daarom om jezelf af te spoelen na een dagje op het strand en te voorkomen dat kinderen en huisdieren het zeeschuim zouden inslikken.
Deze maand is dat advies echter veranderd: nu adviseert de overheid om kinderen en huisdieren helemaal uit het zeeschuim te houden. ‘Laat kinderen en huisdieren niet in zeeschuim spelen”, leest de waarschuwing op de overheidswebsite Zwemwater.nl.
Online waarschuwing
Voorlopig blijft het bij zo’n online waarschuwing. Ook de GGD Rotterdam-Rijnmond houdt het hierbij, zo vertelt woordvoerder Mandy Prins van de GGD Rotterdam-Rijnmond. De gezondheidsdienst deelde aan het begin van het zwemseizoen, op 1 mei van dit jaar, een bericht op hun website en sociale media, waarin onder andere wordt afgeraden om kinderen en dieren in zeeschuim te laten spelen.
‘In zeeschuim kunnen bacteriën en schadelijke stoffen zich ophopen. Voorkom daarom dat kinderen en huisdieren in het zeeschuim spelen’, is het advies. “Als Rotterdam-Rijnmonders vragen hebben, beantwoorden we die”, zo benadrukt Prins.
Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat worden er geen borden geplaatst omdat er “geen acuut gevaar” is en omdat “strandbezoekers zelf verantwoordelijk” om zich goed te informeren”, zo schrijft de NOS.
PFAS staat voor per- en polyfluoralkylstoffen. Dit zijn chemische, door de mens gemaakte stoffen die van nature niet voorkomen. Deze stoffen zijn niet of nauwelijks afbreekbaar en verspreiden zich snel in het milieu. PFAS zijn schadelijk voor de volksgezondheid en hopen zich op in mensen, dieren en planten. Blootsteling aan PFAS kan leiden tot ziekten en een verzwakt immuunsysteem. De overheid probeert het contact met PFAS te minimaliseren, maar omdat de stoffen moeilijk afbreken is dat een lang proces.
Landelijke Zwemwater Overleg
Omdat de verantwoordelijkheid volgens het ministerie ligt bij de strandgangers zelf, wordt er niet direct aan reddingsbrigades en strandwachten om te handhaven op het spelen in het schuim. Strandwacht Dirk van Oosten wist zelfs niet eens van het vernieuwde advies: “Ik wist hier nog niets van af, maar ik zou mijn kinderen sowieso niet in zeeschuim laten spelen.”
De koepels van reddingsbrigades, kitesurfers en recreatieondernemers op het strand zijn volgens Prins inmiddels wel door het Landelijke Zwemwater Overleg gevraagd om het nieuws over het veilig zwemmen in open water en het schuim te delen.