Wie wordt toch de nieuwe eigenaar van de gigantische woning aan het Koningin Emmaplein? Die vraag bleef lange tijd onbeantwoord. Het pand kostte maar liefst 8 miljoen, en een geïnteresseerde koper vinden bleek zo makkelijk nog niet. Na iets meer dan een jaar heeft de stadsvilla weer bewoners, in de vorm van een GGZ-instelling die haar deuren heeft geopend.
Een balzaal die wordt gebruikt voor bewegingstherapie, de Bon Etage die wordt gebruikt als intake-ruimte en de oude slaapvertrekken voor bedienden die nu dienen als therapieruimten: Centrum Veerkracht heeft genoeg ideeën voor de nieuwe invulling van de riante woning aan het Koningin Emmaplein.
Sinds het begin van september heeft de GGZ-instelling haar deuren geopend in het pand, en heeft de gigantische woning officieel een nieuwe invulling. Maar geschiedenisliefhebbers hoeven niet te vrezen: Mijke Lambregtse-van den Berg, directrice van Centrum Veerkracht, zegt dat het historische interieur niet verloren gaat.
Veel bewoners
“We willen eigenlijk al het interieur houden zoals het nu is”, vertelt Lambregtse-van den Berg terwijl ze door de gangen van de stadsvilla loopt. “We willen het karakter van de woning behouden. Er komen hoogstens wat spullen bij.”
En aan het interieur én exterieur van de woning is genoeg op te merken, vertelt Rob Noordhoek, conservator bij Museum Rotterdam. “Deze panden hebben in de loop van de jaren enorm veel verschillende bewoners gehad. Denk eens aan familie Van den Bergh aan het einde van de 19e eeuw, die steenrijk werd door de margarinehandel. Maar ook in de Tweede Wereldoorlog heeft het complex bijzondere bewoners gehad. “De Duitsers zaten overal in het scheepvaartkwartier.”
‘Perfecte match’
Ook aan de buitenkant van de woning is genoeg op te merken. Zo kan de oude rode beuk op het grasveld voor de woning niet onopgemerkt gaan. “Die staat er al iets langer dan dat die woning hier staat”, vertelt Noordhoek. Of wat dacht je van de bijzondere tuin die bij de stadsvilla hoort? “Die bomen zijn afkomstig door een andere invloedrijke familie, die betrokken zijn bij het ontstaan van Arboretum in Kralingen”, vertelt de conservator.
Al met al is de woning aan het Koningin Emmaplein volgens directrice Lambregtse-van den Berg dé perfecte match voor de visie van Centrum Veerkracht. “Alles wat we willen aanbieden kan hier. We bieden een ‘healing enviroment’ aan, en dat kan hier het allerbeste. We zijn heel erg tevreden.”
OPEN kreeg door conservator Rob en directrice Mijke een rondleiding door het historische pand aan het Emmaplein, en besprak de geschiedenis én de toekomst van het pand.