Gigantische orgelverhuizing uit Prins Alexander succesvol voltooid

Een vijf meter hoge orgel, met meer dan 1000 pijpen. Je zal het maar moeten sjouwen. En toch gebeurde dit, want vanaf de zomer van 2017 vond een grootschalige orgelverhuizing plaats. Het instrument werd overgebracht van de Immanuelkerk in Prins Alexander naar de katholieke Sint Paulus Bekering in Capelle aan den IJssel.

Vrijwilligers van beide kerken zetten zich in om het project te laten slagen. Frank van Wingerden, vaste bespeler van het orgel in de Immanuelkerk, was hierbij ook nauw betrokken. Helaas zou hij nooit getuige zijn van de inzegening en ingebruikneming van het orgel in de Paulus op 26 november jl. Hij overleed vlak hiervoor als gevolg van complicaties na een operatie.

Het orgel mocht weg, omdat de gemeenschap van de Immanuelkerk zich samenvoegde met een andere kerk en uit het gebouw vertrok. De FIRE Kerk NL kwam vervolgens in de ruimte aan de Berlagestraat en had het instrument niet nodig. De Paulus kon er wel een gebruiken, aangezien zij een versleten orgel hadden.

“Dit orgel is echt een lot uit de loterij”, luidt daarom de conclusie van Richard Bot, referent voor kerk, interieur en kerkelijke kunst bij het Bisdom Rotterdam. Tel daarbij op dat dit project een samenwerking is tussen een katholieke en twee protestantse kerken en de kerstgedachte is compleet.

Foto’s uit de reportage van onze MORE reporter zijn afkomstig van de Christoffelparochie.