‘Goede muziek en slechte verhalen’, dat is de ochtendpodcast Radio Paradijsvogel

Vanuit het centrum van Rotterdam maken Björn Plooster en Felix Kops iedere dag de live podcast Radio Paradijsvogel. In een half uur praten ze de luisteraars bij over muziek en ontvangen ze veelal Rotterdamse gasten. Daarmee willen ze ervoor zorgen dat je met plezier naar je werk gaat. De formule lijkt aan te slaan, want inmiddels luisteren dagelijks duizenden mensen tussen 08.30 uur en 09.00 uur.

“In het begin kregen we vooral reacties van vrienden en vrienden van vrienden, maar de laatste tijd krijgen we ook steeds meer berichten van mensen die we niet kennen”, vertelt Felix. Het begon, inmiddels meer dan vijftig afleveringen geleden, met een idee van twee vrienden die van muziek houden en van praten. En waar sommigen vooral nadenken over het maken van een podcast, zijn Felix en Björn het meteen gaan doen. Het tijdstip, de ochtend, was ook al snel besloten. “Als je deze podcast op vrijdagmiddag doet, wordt het een soort borrel, nu zit je in een neutrale mood. We houden de luisteraars gezelschap onderweg naar het werk. We wilden het ook graag dagelijks doen, want vooral Felix wilde wat vastigheid”, zegt Björn. “Je begint om 08.30 uur en je weet dat je om 09.00 uur klaar bent en dan vind ik het een fijn idee dat ik op dat tijdstip van de dag al iets heb gepresteerd”, aldus Felix.

De uitzendingen gaan altijd over muziek, de beide liefhebbers verrassen elkaar en de luisteraar met hun keuzes. Björn: “We willen mensen uit hun algoritme halen, door zeer diverse muziek te laten horen. Daarnaast ontvangen we ook regelmatig gasten die te maken hebben met muziek, en vaak een connectie hebben met Rotterdam. Onder meer de artiest Ruwhel en de boeker van Goldband zijn langsgekomen.” 

Liefhebbers van ‘goede muziek en slechte verhalen’ (woorden van de makers zelf) weten steeds beter de weg te vinden naar Radio Paradijsvogel. Ze luisteren via de website, YouTube, of de streamingplatforms, maar ze doen het niet voor de hoge luister- of streamingscijfers. “Andy Warhol zei ooit: ‘in the future, everyone will be world-famous for 15 minutes’, dat is nu veranderd in: ‘everybody will be famous for 15 people’ ”, zegt Björn. En hoe lang gaan ze hiermee door? “Zo lang als we het leuk vinden, we hebben nu 55 afleveringen gemaakt, ik vond ze alle 55 leuk om te maken, dus voorlopig gaan we door”, vertelt Felix.