Goede voornemens in Rotterdam

Nu het nieuwe jaar net van start is gegaan, betekent dat ook voor een groep Rotterdammers dat zij hun goede voornemens ‘moeten’ realiseren. De een stopt met roken, de ander wil meer sporten. Meer tijd aan familie besteden of gezonder leven zijn ook voornemens die vaak gemaakt worden.

De bank ING heeft op 30 december 2016 onderzoek gedaan onder Nederlanders. Daaruit blijkt dat goede voornemens populair zijn. Tachtig procent start op 1 januari met een of meerdere goede voornemens.
De top vijf bestaat uit ‘meer sporten of bewegen (28 %), afvallen en minder druk maken (25 %), meer sparen (20 %) en minder snoepen of snacken (18 %)’.
In hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat goede voornemens door een zesde van de respondenten werd volgehouden.

Goede voornemens kunnen goede gewoontes worden, de Universiteit van Amsterdam heeft daar onderzoek naar gedaan. De ‘als-dan’-strategie eigen maken is volgens hen de kracht.
Daarmee wordt gedoeld op het concreet maken van doelen. Dus niet: ‘Ik ga meer fruit eten’, maar ‘als ik ga lunchen, dan eet ik een appel.’

Het nieuwe jaar beginnen met goede voornemens is volgens het tijdschrift Quest een eeuwenoud gebruik. ‘De Babyloniers deden 4000 jaar geleden al beloften aan hun goden aan het begin van het jaar om geleende objecten terug te brengen en hun schulden af te betalen.’
Toch doet niet elke Rotterdammer aan goede voornemens.

Zo ook Enrico de Wolf, omdat hij dat ‘te vaag’ vindt en het ‘geen echt doel’ is in zijn ogen. “Als je niet echt actie onderneemt, gebeurt er nog niets. En beloftes aan jezelf zijn te gemakkelijk te breken.”
De Rotterdammer bedoelt met ‘echt doel’ iets ‘concreets’. “Ik heb een persoonlijk record op de halve marathon als doel, maar dat is geen goed voornemen, daar ben ik gewoon hard voor aan het werk.”
De 28-jarige doet in april mee met de 38e editie van de NN marathon Rotterdam om samen met een collega de hele marathon te lopen in estafette vorm met een collega, elk loopt een halve.

Ook Robin van Luipen maakt geen goede voornemens. “Ik leef iedere dag naar en volgens goede voornemens.” De Rotterdamse arts geeft aan dat 1 januari afwachten ‘verkapt uitstelgedrag’ is. 

Ingrid Huijer deelt dezelfde mening. De leider van de Welpen en teamleider/begeleider van de Explorers bij de Scouting Brownseaegroep 66 in Rotterdam: “Ik doe niet aan goede voornemens. Als je je iets voorneemt, hoeft dat niet per se op 1 januari.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat