Wist jij dat er verschillende soorten en maten condooms zijn, en dat je een condoom na 20 minuten gebruik beter kunt vervangen? Of dat je voor een soa test niet per se langs de huisarts moet, maar dat je deze ook gewoon thuis zelf kan afnemen? In de Koopgoot is afgelopen week een Condomerie pop-upshop geopend, waar bezoekers antwoord krijgen op al hun brandende vragen over seksuele gezondheid.
Wie de pop-upwinkel binnenloopt raakt direct in vrolijke stemming. Bezoekers worden omringd door pastelkleurig menstruatie ondergoed en felgekleurde condooms in verschillende vormen en maten. In een vitrine staan condooms in de vorm van Feyenoord T-shirts of dierenhoofden tentoongesteld. Op de toonbank staan condooms op lollystokjes en aan het plafond hangen condooms in alle denkbare kleuren, van knalgeel tot pimpelpaars.
“Uit onderzoek van Rutgers expertisecentrum seksualiteit, blijkt dat steeds minder jongeren condooms of hormonale anticonceptie gebruiken”, vertelt GGD-arts Celine van de Ven. Naar de reden hiervan wordt nog onderzoek gedaan. “Spiraaltjes worden dan wel weer meer geplaatst.” Om informatie over seksuele gezondheid onder jongeren te verspreiden, bezoekt de GGD 90 tot 100 scholen per jaar. Zo geven ze voorlichting aan ongeveer 2000 leerlingen. Daarnaast is er sinds kort een speciaal jongerenspreekuur ingericht, waar bezoekers om persoonlijk advies kunnen vragen.
Het doel van de pop-up Condomerie in de Koopgoot is om informatie over seksuele gezondheid te verspreiden. Mensen kunnen gewoon binnenlopen om rond te kijken en vragen te stellen, vertelt condoomdeskundige Jildou Straat. Die vragen hoeven niet alleen over condooms te gaan; in de winkel kun je ook informatie krijgen over soa thuistesten en verschillende soorten menstruatieproducten. Klopt het bijvoorbeeld dat er verschillende maten zijn in condooms? En gaan alle glijmiddelen goed met die condooms samen?
Wij hebben getest hoe het gesteld is met de kennis over seksuele gezondheid van de Rotterdammers op straat. Kunnen zij onze stellingen over condooms beantwoorden? Hun ervaringen met seksuele voorlichting zijn wisselend. Sommigen kregen vroeger weinig seksuele voorlichting en hebben zelf veel gegoogeld, anderen hadden een lieve oppas die vragen wilde beantwoorden of een docent die klassikaal met zijn leerlingen condooms afrolde over een bezemsteel. Hoe ze er ook achter waren gekomen, hun kennis over condooms, zwangerschappen en soa’s bleek gelukkig op peil.
De Condomerie in de Koopgoot is nog tot 16 juni te bezoeken.