Er komt na tien jaar een einde aan de grazende schapen op de Mathenesserdijk. Bewonersinitiatief Natuurlijk Spangen zorgde ervoor dat de schapen in de wijk kwamen. De gemeente nam daarna het stokje over, maar heeft nu aan de stadsherder laten weten dat de Mathenesserdijk uit de route van de schapen wordt geschrapt.
Biodiversiteit
Meriam Beek van Natuurlijk Spangen vindt het jammer dat de schapen verdwijnen. “Het leverde mooie dingen op, mensen uit alle windstreken die, kijkend naar de schapen, met elkaar in gesprek kwamen, een grote gemeenschappelijke maaltijd bij de kassen langs de Spangesekade, wakker worden met blatende schapen op de achtergrond en de heerlijke landelijke geur van schapen, maar ook meer biodiversiteit en gratis mest voor bomen en planten”, laat zij weten op de Instagram van Natuurlijk Spangen.
Beek heeft van de gemeente nog geen bevestiging gekregen waarom de schapen de wijk uit moeten, maar vermoedt dat klachten van hondenbezitters de reden is dat de schapen niet meer welkom zijn in Spangen. “Er zit een heleboel waarde aan de grazende schapen, zo werken zij al grazend het onkruid weg en zorgen ze voor meer diversiteit in de planten die er groeien. Dat verhaal krijgen de klagers niet mee”, vertelt zij.
Ook andere wijkbewoners zijn het niet eens met het besluit van de gemeente. “Ik vond het een feestje als de schapen voor mijn deur graasden”, plaatst @lotvanbeekie als reactie onder het bericht. “Laat die beestjes daar toch lekker grazen. Natuurlijk, aandoenlijk en ecologisch”, reageert @maybird25 op Instagram. Beek laat weten dat een aantal bewoners een tegenklacht heeft ingediend, met de hoop dat de schapen toch mogen blijven.
Klachtenregen
“De klachten van hondenbezitters hebben meegespeeld in het besluit van de gemeente”, geeft Jade van Doornik, persvoorlichter van Stadsbeheer aan. “Hondenbezitters klagen over te weinig ruimte voor honden, de honden eten schapenpoep, ze stoten tegen de elektrische afzetting en er zijn klachten over stank. Maar volgens de gemeente is de minimale verandering in de biodiversiteit van de grond en de begroeiing op de dijk de voornaamste reden voor het verdwijnen van de schapen op de Mathenesserdijk. “We kiezen voor een ander maaibeleid om te zorgen dat er meer biodiversiteit komt op de Mathenesserdijk. Er wordt straks twee keer per jaar gemaaid: eind juni en eind september of oktober.”
De schapen blijven wél in de stad grazen, maar niet meer op de dijk.” Of het nieuwe maaibeleid ervoor zorgt of de biodiversiteit toeneemt, wordt op een later moment geëvalueerd door de gemeente.