Groen-witte Melati verbindt Rotterdamse identiteit met Dodenherdenking Nederlands-Indië

Joyce de Vries

Op 5 mei vieren we het einde van de Tweede Wereldoorlog in het Nederlandse Koninkrijk, maar velen vergeten iets. In Nederlands-Indië raasde de oorlog nog door tot 15 augustus. Om daar meer bewustzijn voor te creëren, komt Stichting 15 augustus met een Rotterdamse Melati: een symbolische, Indische bloem die je als pin kan opspelden.

Nationaal is de Melati al een symbool voor de herdenking van de Indische Nederlanders en staat het voor hoop en vrijheid. Stichting 15 augustus wilde er een Rotterdamse draai aan geven. “Rotterdammers hebben een sterke identiteit”, vertelt voorzitter Aura Pattinama. “Ze zijn vaak eerst Rotterdammer en dan Nederlander of iets anders. We vonden het een mooi idee om het nationale symbool een Rotterdamse invalshoek te geven. Vandaar de groene en witte kleuren.”

Bewustzijn

Door het dragen van de pin tussen 5 mei en 15 augustus, steun je de Indische gemeenschap in Rotterdam. Zelf probeert Aura de pin elke dag te dragen. “Ik heb vooral op werk dat mensen ernaar vragen. Het is een goed aanknopingspunt voor het gesprek. Hier in Nederland is er nog weinig bewustzijn over. Mensen vergeten vaak verder te kijken naar 15 augustus.”

Aura zou graag zien dat tijdens de officiële Dodenherdenking ook wordt benoemd dat de oorlog in Nederlands-Indië pas 15 augustus eindigde. “Ze hebben het altijd over het Nederlandse Koninkrijk, daar hoorde Indonesië toen ook nog bij.” Ze heeft goede hoop dat er steeds meer bewustzijn zal zijn. “De Indische gemeenschap is vrij onderdanig en meegaand, maar de nieuwe generatie brengt daar verandering in. Die is mondiger.”

Aura sluit af met dat iedereen welkom is tijdens de herdenking op 15 augustus. “We willen graag onze cultuur uitdragen naar iedereen in Rotterdam. En de Rotterdamse Melati maakt dat nog mooier en bijzonderder.”