Groene oase opent in het Baankwartier

Groen in de stad. In ons centrum zijn het vooral de bakstenen en het beton dat het voor het zeggen heeft. Aan de Schiedamse Vest, tussen het Oogziekenhuis en de Waalse Kerk is daar nu verandering in komen. Nadat een bewonersinitiatief geld kreeg van de gemeente, is er het afgelopen half jaar hard gewerkt om van deze betonnen jungle een groene oase te maken.

Vanmorgen werd de tuin feestelijk geopend door twee merels los te laten in de hoop dat zij vanaf nu hun nest in de ‘Habitat Tuin’ bouwen. Op het plein voor de sporthal zijn vijf plantenbakken aangelegd. Alle bakken hebben verschillende soorten planten die bepaalde insecten aantrekt. Zo hoopt men bijen, hommels, vlinders, vleermuizen en zanglijsters naar de Schiedamse Vest te lokken.

Vlak voor de officiële opening staken leerlingen van basisschool OBS Het Landje de handen uit te mouwen samen met patiënten van de Bouwman GGZ-kliniek aan de Hoornbrekerstraat. ‘Dat is wat het Baankwartier uniek maakt. Er zitten hele verschillende mensen dicht bij elkaar en dat gaat goed,’ aldus initiatiefnemer Joost van Dijk. Men hoopt dat iedereen een oogje in het zeil houdt om de nieuwe tuin veilig te houden. Zo ook Peter Benschop Meulmeester die regelmatig bij de GGZ binnen loopt. ‘Ik zou wel zeggen tegen mensen die hier drugs gebruiken. Hier zitten kinderen gaat effe ergens anders zitte ofzo’, aldus de vrijwilliger.