Groene oase van rust in Charlois

Dit weekend was het feest bij Buurttuin Van Swietenhof in Charlois. De tuin bestaat namelijk 15 jaar! Bep van Beek en zijn vrijwilligers hopen daar nog vele jaren aan toe te voegen. Wij gingen langs bij deze groene oase op Zuid waar je bijna vergeet dat je in de grote stad bent.

Lang voordat er een groene tuin was, stond er een speelplaats op het terrein. Maar vanwege vergrijzing van de buurt werd dit een verlaten speelplaats waar onkruid hoogtij vierde. “In die tijd gaf ik vaak een grote barbecue in mijn eigen achtertuin waarvoor ik mensen uit de wijk uitnodigde, en toen dacht ik ineens. Waarom kan dat niet op dat terrein op het Van Swietenhof? En zo gezegd, zo gedaan.”

Vervolgens ging een groep bewoners in gesprek met de toenmalige deelgemeente. Met behulp van studenten van het nabijgelegen Wellant College, werd er een prachtige tuin neergelegd met een grote diversiteit aan flora: “We hebben hier van alles staan, en we hebben ook heel vaak verschillende activiteiten hier. Dan gaan we mediteren, of jeu de boules spelen. Maar daarnaast kan je hier ook gewoon heel rustig zitten.”

Ook is de tuin volledig afhankelijk van de inzet van vrijwilligers, die stuk voor stuk met liefde de tuin onderhouden en voor de randzaken zorgen. Zo zijn er Diny en Adrie die wekelijks voor een kop koffie en een koekje zorgen: “Het is gewoon zo leuk om mensen blij te maken. Soms komen er mensen van Humanitas hierheen, wanneer het mooi weer is, en dan gaan we hier pannenkoeken bakken. Prachtig toch?”, aldus Diny.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat