Series van OPEN Rotterdam/
Groen Voorziening

In de serie Groen Voorziening nemen de gebroeders Groen je mee op avontuur door de stadsnatuur. Kevin en Marvin Groen zijn tweelingbroers en beiden bioloog. In seizoen één laten de broers met name de zomerse natuur zien vol dieren en bloeiende planten. In het tweede seizoen is de winter aan de beurt. Het wordt kouder en mensen blijven meer binnen, maar in de stad huist nog veel meer winters leven dan je zou denken!

Aflevering 5 – Gebroeders Groen op zoek naar voorjaarsbloeiers in de stad

De gebroeders Groen trekken de stad in op zoek naar voorjaarsbloeiers. Van Het Park tot langs de Gordelweg: overal zijn al tekenen van de aanstaande lente te vinden.

Aflevering 4 – Gebroeders Groen gaan op ontdekkingstocht langs de Maas

De gebroeders Groen gaan op onderzoek uit in de vele getijdengebieden die Rotterdam rijk is. Van de Maasvlakte tot het Eiland van Brienenoord zorgt de rivier de Maas voor eb en vloed en daar zijn heel wat beestjes maar wat blij mee.

Aflevering 3 – Gebroeders Groen gaan op zoek naar de mol in de stad

De gebroeders Groen zijn in de winter van 2020 begonnen met hun zoektocht naar de mol, maar daaraan kwam door de coronamaatregelen abrupt een einde. Nu in 2021 hebben ze het ondergrondse diertje dan toch weten te vinden.

Aflevering 2 – Gebroeders Groen op zoek naar paddenstoelen

In deze aflevering gaan de gebroeders Groen op zoek naar paddenstoelen. Omdat het zo’n milde winter is geweest, groeien er veel meer soorten dan normaal.

Aflevering 1 – Op zoek naar de aalscholver met de Gebroeders Groen

In de eerste aflevering van het winterseizoen gaan de gebroeders Groen op zoek naar de Aalscholver. De vogel leefde vroeger op het voormalig Schollevaarseiland, waar nu de wijk Zevenkamp ligt. Dit gebied heette zo vanwege de grote kolonie Aalscholvers die er huisde. Nu broeden de vogels aan de rand van Rotterdam in de Ackerdijkse Plassen. Het maakt de Aalscholver een veel geziene gast in de Maasstad.

Aflevering 8 – Gebroeders Groen op zoek naar verschillende meeuwensoorten in de stad

De tweelingbroers gaan op zoek naar de verschillende meeuwen in de stad. Zo broeden er steeds meer meeuwen op de daken in de stad, maar zijn er ook hele kolonies in het Havengebied.

Aflevering 7 – Gebroeders Groen halen maaltje uit de stad

Kevin en Marvin Groen gaan een maaltje uit de stad halen. Zo zijn er eetbare planten in de Witte de Withstraat en gaan ze ook met Bastiaan Rooduijn langs moestuinen en voedselbossen.

Aflevering 6 – Gebroeders Groen doen sporenonderzoek

De tweelingbroers gaan in deze aflevering op sporenonderzoek. Ze achtervolgen met boswachter Gerard Katoen het Ree. De hoeven van het dier laten duidelijke afdrukken achter in de drassige grond en leiden de heren dwars door Rotterdam.

Aflevering 5 – Gebroeders Groen op zoek naar bijen in de stad

De Gebroeders Groen duiken met ecoloog Jan Putters het Havengebied in, waar alleen zo’n 69 soorten bijen voorkomen, maar gaan ook op pad in de stad zelf met bijenexpert Linde Slikboer.

Aflevering 4 – Gebroeders Groen gaan op zoek naar planten in de stad

De tweelingbroers gaan op zoek naar planten in de stad. Samen met Willemien Troelstra van De Rotterdamse Florawerkgroep komen ze allerlei grappige grassen tegen. Zo is er bijvoorbeeld het Baardgras die wel past bij de baarden van de tweeling.

Aflevering 3 – Gebroeders Groen gaan op zoek naar vleermuizen

Met de steeds later vallende schemering zie je ze misschien wel eens vliegen: de vleermuizen. De gebroeders Groen gaan op pad met een batdetector.

Aflevering 2 – Gebroeders Groen ontdekken de onderwaterwereld

De tweelingbroers gaan op avontuur onder water! In de Zevenhuizerplas gaan ze samen met instructrice Laura Maissan duiken en komen ze verschillende planten en dieren tegen. Ook gaan ze in het Zuiderpark met een groot schepnet vissen met Leo Hoogwerf. Hij doet al jaren inventarisaties van het onderwater leven in Rotterdam.

Aflevering 1 – Gebroeders Groen op avontuur in het Kralingse Bos

De tweelingbroers en biologen Kevin en Marvin Groen gaan op avontuur in het Kralingse Bos. Er is daar een eekhoorn gespot. Tot de jaren ’90 was de eekhoorn een veel geziene gast in het bos, maar daarna was hij alleen nog opgezet in het Natuurhistorisch museum te bewonderen. In hun zoektocht naar de eekhoorn komen ze allerlei andere dieren en planten tegen…

Aflevering 5 – Gebroeders Groen op zoek naar vo…

Aflevering 4 – Gebroeders Groen gaan op ontdek…

Aflevering 3 – Gebroeders Groen gaan op zoek na…

Aflevering 2 – Gebroeders Groen op zoek naar pa…

Aflevering 1 – Op zoek naar de aalscholver met …

Aflevering 8 – Gebroeders Groen op zoek naar ve…

Aflevering 7 – Gebroeders Groen halen maaltje u…

Aflevering 6 – Gebroeders Groen doen sporenonde…

Aflevering 5 – Gebroeders Groen op zoek naar bi…

Aflevering 4 – Gebroeders Groen gaan op zoek na…

Aflevering 3 – Gebroeders Groen gaan op zoek na…

Aflevering 2 – Gebroeders Groen ontdekken de on…

Aflevering 1 – Gebroeders Groen op avontuur in …