Grootste gifslang ter wereld op Power of Posion

Sinds het begin van de tentoonstelling over giftige planten en dieren in de natuur verzorgt herpetoloog (expert in reptielen en amfibieëen) Richard Mastenbroek de slangen die op dit moment op de Wilhelminapier verblijven. Een van de prokstukken in de tentoonstelling is Chevron, zijn eigen koningscobra. Die was de afgelopen dagen aan het vervellen.
In het wild vervellen slangen door langzaam vooruit te kruipen en zo de oude huid de kans te geven er in één keer af te komen. “In een leuk ingericht terrarium schuren die beesten overal langs en komt die huid er in stukken af. Helaas blijven er ook vaak nog stukken aan zitten. Als ik die er niet af haal kunnen die gaan ontsteken,” aldus Mastenbroek.

Op zo’n moment zit er dus niks anders op voor Richard om in opperste concentratie het terrarium in te gaan en alle overgebleven stukken oud vel eraf te trekken. Iets wat hij liever niet doet. Niet omdat het een gevaarlijke slang is, Richard weet wel wat hij doet. Meer omdat slangen onrustig kunnen worden van contact met mensen.

Wil je slangenman Richard zelf ook in actie zien? Tijdens de kerstvakantie geeft hij maandag en dinsdag rondleiding over de tentoonstelling. Behalve te vertellen over gif en zijn facinatie voor slangen, zal hij er ook een paar uit hun hok halen. Overigens blijft Chevron, de koningscobra waar hij zit, dat zou te gevaarlijk zijn.